Blic

Počela osmodnevna „Užička republika“

- V. L.

Užice je opet svetkovina teatarske smelosti, slobodnog zamaha igre i vrhunskih dometa, ovde je večeras stvorena osmodnevna “Užička republika”, rekla je Vida Ognjenović otvarajući u ponedeljak 23. Jugosloven­ski pozorišni festival čiji program je počeo “Korešpoden­cijom” Zvezdara teatra.

- Da, ovo je čin bez prevoda jer je pozorišni čin sam po sebi prevod u kojem se životne činjenice prevode na jezik umetnosti, kojeg posvećen gledalac prihvata kao saučesnik u tvorbi teatarske celine. Skeptici kažu da pozorište ne menja svet. Menjati svet je revolucion­arna fraza. Možda teatar ne menja svet kao što ga menjanju izlazak i zalazak sunca, ali menja čovekov svetonazor koji te promene prepoznaje i tumači. Proverite to nakon gledanja ovih osam dobrih predstava. Svet će u domenu naših shvatanja ostati isti, ali ćemo mi na neke stvari gledati znatno drugačije - rekla je Vida Ognjenović.

Podizanje festivalsk­e zavese ona je posvetila “velikom pesniku, dramskom piscu i proizaisti, stamenim potpornim stubom ovog festivala” Ljubomiru Simoviću. Do 12. oktobra biće izvedeno šest predstava koje je selektor Bojan Munjin objedinio pod motom “Bolje da gledamo život u pozorištu nego pozorište u životu“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia