Blic

Tači i Haradinaj porezima istiskuju srpske firme sa tržišta

Zbog povećanja poreza na robu iz Srbije najviše će trpeti domaći proizvođač­i hrane i građevinsk­ih proizvoda, koji u južnu pokrajinu godišnje izvezu robe za pola milijarde evra.

- S. Lakić

Kosovska carinska služba počela je juče da primenjuje odluku o dodatnom oporezivan­ju od 10 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i BIH. Povećanje poreza praktično znači da će samo srpski i bosanski proizvodi na rafovima u južnoj pokrajini biti deset odsto skuplji. To bi u kratkom roku moglo navesti kupce da potraže jeftiniju alternativ­u i da ne kupuju srpsku robu, a dugoročno bi moglo da znači i istiskivan­je srpskih proizvođač­a sa tržišta ove srpske pokrajine. S druge strane, Srbija ne bi mogla da uzvrati na isti način jer zbog zanemarlji­vog izvoza sa Kosova u Srbiju od svega dvadesetak miliona evra godišnje, kontramera ne bi imala posebnog smisla.

Trgovinska razmena između Srbije i Kosova dostigla je oko 500 miliona evra godišnje i raste za pet odsto u proseku. Za prvih deset meseci ove godine Srbija je na Kosovo izvezla robe u vrednosti od 360 miliona evra, pretežno žitarica, prehramben­ih proizvoda i građevinsk­og materijala. Privrednic­i iz Srbije na Kosovu najviše prodaju osnovne životne namirnice, brašno, ulje, mleko, vodu i šećer, a Srbija, osim prehramben­im proizvodim­a, Kosmet snabdeva

naftnim derivatima, strujom i hemijskim materijalo­m, crepom, ciglama. S južne pokrajine u Srbiju godišnje istovremen­o dolazi robe za oko 23 miliona evra. Tamošnji privrednic­i ovde najviše prodaju paprike, kupus, borovnice i pečurke, vino, gumu i kožu.

Na pitanje šta povećanje poreza znači za kompaniju “Metalac”, koja godišnje u južnoj pokrajini proda robe za oko milion evra, Dragoljub Vukadinovi­ć, vlasnik ove firme, kaže:

- Na tržištu južne pokrajine prodamo posuđa za oko 500.000 evra, a isto toliko prihodujem­o od prodaje bojlera i sudopera. Povećanje poreza znači opterećenj­e za kupca i smanjenje prodaje za proizvođač­a, a razlog je jasan. Mi kao proizvođač­i cene ne možemo smanjiti, a pitanje je da li to mogu distribute­ri naše robe na Kosovu - ocenio je Vukadinovi­ć za „Blic”.

 ??  ?? brisel opomenuo Prištinu na kršenje obaveza unutar cefta
brisel opomenuo Prištinu na kršenje obaveza unutar cefta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia