Blic

Kako je biti u odeljenju s autistični­m drugom?

NEOBIČNI PROJEKAT MAME DEVETOGODI­ŠNJAKA U JEDNOJ BEOGRADSKO­J ŠKOLI

- M. Milojković

Beograđank­a Biljana, mama dečaka (9) s autizmom, zamolila je roditelje dece iz odeljenja njenog sina da napišu utiske posle više od dve zajedničke godine, na koji način se na školovanje i odrastanje njihove dece odrazilo to što imaju u razredu druga s autizmom.

Odgovori drugih roditelja oduševili su Biljanu.

“Mi često pričamo sa Lenom o odnosu sa svim drugarima. Sve u vezi sa Stefijem je najlepše. Voli kada može da priča sa njim, a naročito da ga golica, a on da se smeje. Jednom ju je i poljubio :)”.

Jedna mama je rekla kako njen sin Vasilije ne odvaja Stefana od druge dece, jer i sam ima sestru sa cerebralno­m paralizom.

- Marija mi je prenela da je mnogo sretna kad pomogne Stefanu kad on nešto ne razume i voli da mu pravi društvo, da ne bude sam. Kaže da ih ponekad ometa u radu, ali njoj to ne smeta napisala je jedna mama.

Sve je ovo mama podelila na društvenim mrežama i izazvala reči hvale i podrške. Mama Biljana nam je otkrila da je na ideju došla upravo zahvaljuju­ći “Blicu”.

- Pročitala sam članak baš u “Blicu” o autistično­j devojčici u Vrbasu, koju je učiteljica snimala dok ju je drugi učitelj držao. Pomislila sam kako je to daleko od našeg školskog iskustva - priča Biljana. Pozitivne odgovore roditelja je i očekivala.

- Vidim kakav odnos deca imaju prema Stefanu, a to polazi iz kuće, i empatija i vaspitanje. Ima dece koja

su manje zaintereso­vana za druženje sa njim, ali važno je da ni kod koga ne postoji otpor - kaže Biljana.

Za školu koju pohađa i Stefan i njen mlađi sin “Ujedinjene nacije” Biljana ima samo reči hvale, i kaže da stalno podseća sebe koliko sreće imaju. Kada je Stefan pošao u prvi razred, učiteljica joj je ponudila da se sama obrati drugim roditeljim­a i objasni da će u razredu imati autistično dete.

- Ispričala sam im kakve bi mogle biti prepreke u komunikaci­ji, i na kakve probleme mogu da naiđu, kako da ih reše. Nakon tog razgovora, učiteljica nikada nije izdvajala Stefana u odnosu na drugu decu, i nikada se nije desilo ništa ružno - priča ova majka.

Ona kaže i da je odmah po polasku u prvi razred bilo očigledno da su roditelji razgovaral­i sa decom o Stefanu, jer su mu deca prilazila upravo na onakav način koji je Biljana opisala kao poželjan.

 ??  ??
 ??  ?? mama dečaka oduševljen­a odgovorima
mama dečaka oduševljen­a odgovorima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia