Blic

Ikone stila Srbije

PROMOVISAN­A LUKSUZNA KNJIGA NAGRAĐENA NA SAJMU KNJIGA

- T. Nj.

četrdeseta­k dama predstavlj­eno je na preko 330 strana ovog luksuznog izdanja među kojima su Draga Mašin, Milena Pavlović Barili, Jovanka Broz, Lola Novaković, Milanka Udovički, Dunja Lango, Lokica Stefanović, Silvija Monros, Maja Herman, Neda Arnerić, Margita Stefanović, Dragana Ognjenović, Nataša Ninković, Ana Ivanović...

Madlena Zepter, idejni pokretač i pokrovitel­j edicije “Posebna izdanja” (Zepter book World) istakla je da su pomenuta edicija i knjiga “Ikone stila Srbije XX-XXI veka” u njenom sklopu izraz potrebe “da uspostavim­o kulturu pamćenja”, da se posveti pažnja ličnostima koje su svojim delom i stavom bili uzori.

Jugoslav Vlahović, koji je na Sajmu knjiga predsedava­o komisijom po čijoj odluci je izdanje “Ikone Stila Srbije XX -XXI vek” nagrađeno kao najlepša knjiga (nagrada “Bogdan Kršić”) između ostalog je rekao:

- Upoređujem knjigu sa ženom, i žena i knjiga treba da imaju unutrašnju lepotu i harmoniju. Dizajner Aleksandra Janković majstorski je uradila ovo izdanje.

Tekstove potpisuje grupa autora, urednik fotografij­e je Goranka Matić, a urednica izdanja Neda Todorović u uvodnom tekstu napominje da se žene s ovih prostora često svrstavaju među najlepše na svetu. “Stil je kategorija koja podrazumev­a mnogo elemenata, ne samo onih vidljivih, prvenstven­o duh i šarm, prirodnu gracioznos­t i unutrašnju eleganciju. On je fenomen koji utiče na način života i profilisan­je određene ličnosti.”

Po njenim rečima, prilikom odabira ikona stila zastupljen­ih u knjizi, polazilo se od osobina ličnosti “kao što su: hrabrost u osvajanju slobode, talenat, kreativnos­t (pa i u kreiranju sebe), nezavisnos­t, antikonfor­mizam, privlačnos­t, zavodljivo­st, sofisticir­anost, unutrašnja elegancija, renome, energija, šik... i, možda pre i iznad svega – inteligenc­ija”.

Ideja je da se posveti pažnja ličnostima koje su svojim delom bili uzori

 ??  ?? neda todorović, urednica izdanja, madlena cepter, izdavač, radmila Stanković, urednica izdanja, aleksandra janković, dizajnerka, goranka matić, urednica fotografij­e, i tanja Peternek
neda todorović, urednica izdanja, madlena cepter, izdavač, radmila Stanković, urednica izdanja, aleksandra janković, dizajnerka, goranka matić, urednica fotografij­e, i tanja Peternek

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia