Blic

I Klop i igrači nosili simbol pobede Srba

- D. Nikolić

UEFA je neposredno pred početak meča Zvezda - Liverpul dozvolila domaćoj ekipi da nosi ovaj simbol na dresovima, a Jirgen Klop je još jednom pokazao koliki je čovek.

Izazvao je oduševljen­je trener Liverpula Jirgen Klop kada je ušao na stadion Crvene zvezde pred meč četvrtog kola Lige šampiona, ali pohvale za potez na koji se odlučio ne treba da idu samo njemu.

Podsetimo, nemački strateg slavnog kluba s „Enfilda“je na svoju jaknu prikačio Natalijinu ramondu, kojom se u Srbiji odaje počast žrtvama Prvog svetskog rata. Natalijina ramonda (Ramonda serbica, lat.) je cvet koji ima čudesno svojstvo da, iako potpuno osušen, oživi kada se iznova zalije, pa je baš to svojstvo biljke koju je Josif Pančić otkrio u blizini Niša odabrano kao simbol pobede Srbije u Velikom ratu, jer je vojska naše zemlje bila gotovo uništena, a ipak ostvarila trijumf. UEFA je neposredno pred početak meča Zvezda - Liverpul dozvolila domaćoj ekipi da nosi ovaj simbol na dresovima, a Jirgen Klop je još jednom pokazao koliki je čovek, rešivši da i on na svoju opremu zakači Natalijinu ramondu. Međutim, iako ih na to niko nije terao niti su bili obavezni da to učine - svi fudbaleri Liverpula su na dresove prikačili taj simbol:

Na retko kojoj fotografij­i s utakmice je ovaj detalj bio vidljiv jer je nalepnica kojom je papirić prikačen na tkaninu dresa - relativno brzo otpadala kada je počela borba za loptu.

Podsetimo, Srbija je, prema podacima Konferenci­je mira u Parizu 1919, izgubila u Velikom ratu 1.247.435 ljudi.

Po podacima sa Pariske konferenci­je o žrtvama Srbije, ispostavlj­a se da kada bismo držali minut ćutanja za svakog građanina naše zemlje poginulog u Prvom svetskom ratu ćutali bismo neprekidno 866 dana, odnosno dve godine i 136 dana.

Zato je gest Jirgena Klopa ali i svih fudbalera Liverpula - za poštovanje.

 ??  ?? Oduševio srbe: jirgen klop
Oduševio srbe: jirgen klop

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia