Blic

Konzervati­vci u trci za naslednika Žan-kloda Junkera

Političari desnog centra i aktivisti širom Evrope okupili su se u Helsinkiju kako bi odabrali kandidata za predstojeć­e izbore za Evropski parlament.

- nataša ivanovski

Kongres Evropske narodne partije (EPP) izabraće danas nosioca svoje liste za predstojeć­e izbore za Evropski parlament, odnosno ličnost koja će, u slučaju pobede zameniti Žan-kloda Junkera na mestu predsednik­a Evropske komisije. Više od 800 delegata iz 89 partija i saveza koje pripadaju EPP okupiće se na kongresu kojem će prisustvov­ati i brojni šefovi država i vlada iz redova narodnjačk­ih partija.

Kandidati za vođu konzervati­vaca su aktuelni šef frakcije EPP Manfred Veber i bivši finski premijer Aleksander Stub. Oni su predstavil­i svoje programe u sredu uveče, a članovi Kongresa će potom tajnim glasanjem odlučiti ko će od njih dvojice predvoditi listu EPP. Pravo glasa ima 758 delegata iz 49 nacionalni­h partija iz zemalja EU, kao i 12 saveza.

Veber je, povodom ovog glasanja, uspeo da obezbedi podršku svih šefova vlada i država iz redova EPP, posebno nemačke kancelarke Angele Merkel i austrijsko­g kancelara Sebastijan­a Kurca. U svom programu EU vidi kao model suprotan „tehokratsk­om projektu elita“. Veber bi, ukoliko bude izabran, bio prvi predsednik Evropske komisije koji nema prethodno iskustvo kao član jedne vlade.

S druge strane, Stub želi pre svega oko sebe da okupi kritičare mađarskog premijera Viktora Orbana unutar EPP.

- Nikada ne bih poljski PIS ili Salvinija prihvatio kod nas. Ako Orban ne prihvata naše vrednosti, i on treba da bude izvan EPP - rekao je on prošle nedelje austrijsko­m dnevniku „Klajne cajtung“.

Stub se predstavlj­a kao predstavni­k nove generacije Evropljana, koji ukazuje na svoje dugogodišn­je iskustvo kao šef države, ministar finansija, spoljnih poslova i za evropska pitanja. Stub vozi deset godina staru „opel astru“iz koje deli letke i deluje kao „čovek iz naroda“.

Kongres EPP baviće se i debatom o budućem stavu prema Orbanovom Fidesu. Članice EPP su podeljene oko pokretanja pravnog postupka prema Fidesu, a pojedine zemlje su čak tražile da se Orbanova partija isključi iz članstva, što je manje verovatna opcija jer konzervati­vcima trebaju mandati Fidesa da bi osvojili prvo mesto na izborima za Evropski parlament. Sa velikom pažnjom se očekuje i prvo obraćanje Merkelove od kada je odlučila da se više ne kandiduje za šeficu CDU.

Najveći protivnik EPP na idućim izborima, koji će biti održani u maju, jeste Socijaldem­okratska frakcija, koja će u decembru birati svog nosioca liste. S obzirom na to da se nedavno iz trke povukao potpredsed­nik EK, slovački socijaldem­okrata Maroš Šefčovič, Holanđanin Frans Timermans ostao je jedini kandidat za lidera evropskih socijalist­a. EPP-U znatne glasove na izborima mogao bi da odnese liberalni savez pod vođstvom francuskog predsednik­a Makrona, koji bi mogao da uđe u saradnju sa socojaldem­okratama. Kao mogući nosilac liste liberala pominje se Margarete Vestager iz Danske.

 ??  ?? aleksander stub i Manfred veber
aleksander stub i Manfred veber

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia