Blic

Haradinaj provocira: Hoćemo vojsku i na severu Kosova

PREMIJER TAKOZVANE DRŽAVE OPET PALI VATRU

-

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj hoće da vojska Kosova, koju Priština poslednjih mesec dana pokušava da progura na mala vrata i zaobiđe srpsku zajednicu, funkcioniš­e i na severu pokrajine.

Haradinaj je praktično potvrdio dosadašnje informacij­e prema kojima bi vojska trebalo da bude formirana 28. novembra. On je rekao da će se vojska formirati ovog meseca, a dao je i neke detalje o tome kako će izgledati kosovska vojska, pominjući pritom i njeno delovanje na severu Kosova i Metohije.

- Vojska Kosova će izgledati kao i svaka druga vojska sveta. Naša vojska će imati tri puka; to jest, postojaće tri kopnena puka, odnosno pešadija. Jedan će biti smešten u Gnjilanu, jedan na jugu i jedan će biti razmešten prema severu. Sever je treći po redu. Naša armija će imati i komandni vod. Neki će biti aktivni, a neki rezerva - rekao je Haradinaj na TV „Kljan Kosova“.

On je rekao da kosovskoj vojsci ništa neće nedostajat­i.

- Nećemo imati podmornice ili nešto slično jer nemamo more. Međutim, druge stvari koje se vojske tiču neće nedostajat­i - rekao je Haradinaj.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Branimir Filipović rekao je da je stav Srbije da je transforma­cija Kosovskih bezbednosn­ih snaga u vojsku Kosova u suprotnost­i sa Rezolucijo­m 1244 Saveta bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija

„Ne mogu dve vojske na jednom terenu. NATO ima stav da je transforma­cija moguća kroz ustavni okvir, a zajedničko nam je da se protivimo jednostran­im potezima. Upravo takvi potezi Prištine su problemi koji su na tom području najkrupnij­i”, kazao je on.

Srbija ima određenja očekivanja u vezi sa zaštitom kulturne baštine na Kosovu i važno je da može da računa na KFOR kao na strukturu koja je najsposobn­ija da obezbedi mir i stabilnost, bez obzira što postoje i druge strukture, poput Euleksa.

Još ranije je ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da formiranje vojske Kosova jeste izazov i pretnja za bezbednost u regionu i da je predsednik Vučić s pravom zabrinut zbog svega što se dešava na KIM.

Formiranje vojske Kosova, kaže, pokazuje namere i kakvu politiku hoćete da vodite i kakva je potreba da se formira bilo kakva oružana snaga na KIM

- Šta će vam vojska, za šta ona služi, protiv koga ćete da se borite, napašćete Crnu Goru, Severnu Makedoniju, snage KFOR-A, Albaniju? - upitao je Vulin prištinske vlasti.

 ??  ?? „naša vojska biće kao i svaka druga. imaće tri puka kopnene vojske, od kojih Će jedan biti smešten na severu kosova“, tvrdi haradinaj
„naša vojska biće kao i svaka druga. imaće tri puka kopnene vojske, od kojih Će jedan biti smešten na severu kosova“, tvrdi haradinaj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia