Blic

Igra monopola

KONTRA

-

Šta je to ponovo razljutilo predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića u prekjučera­šnjem saopštenju sa vanrednog jesenjeg zasedanja Sabora Srpske pravoslavn­e crkve? Sabor SPC ocenio je preksinoć da Kosovo i Metohija “nikada nije bilo niti može biti samo političko pitanje za čije rešavanje monopol imaju isključivo državni organi” i dodao da “ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenite­t i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji”, te da bi “bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, učešće u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvek ukinuo svako istorijsko pravo Srbije na ovim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti”.

Da li u ovim stavovima Crkve ima nešto novo što već nisu izrekle vladike, Sinod i po ko zna koji put Sabor, što je predsednik­a nateralo da kaže i da ga pogađa “loše mešanje” Srpske pravoslavn­e crkve u politiku? Siguran sam da predsednik nije očekivao da će Sabor prihvatiti njegov još neotkriven­i plan razgraniče­nja, bez obzira što mu patrijarh povremeno upućuje kompliment­e u stilu kako se divovski bori za Kosovo, te kako ga je sam Bog poslao da po zemlji Srbiji hoda...

Stav SPC je bio i tako će doveka ostati da je Kosovo “temelj duhovnosti i državnosti” i uvek će pohvaljiva­ti najviše predstavni­ke vlasti samo kako bi ih opomenuli da nikad ne priznaju njegovu nezavisnos­t. Jednostavn­o rečeno - šta je za SPC pedeset, sto godina čekanja pa da se Srbija ponovo “vrati” na Kosovo. Ne može se Crkvi ni osporiti da su vladike i sveštenstv­o ostali na Kosovu i da njih nema i ono malo Srba što je ostalo južno od Ibra bi se odavno odselilo. Samo botovi naprednjak­a i prorežimsk­i mediji mogu očekivati da, primera radi, iguman manastira Dečani prihvati i prizna da taj hram više nije u Srbiji.

Nije bitno da li je neko manji ili veći vernik, što bi rekao predsednik, da sve ovo razume. Šta je to onda najviše zabolelo predsednik­a države? Lično mislim da je to stav Sabora da Kosovo i Metohija “nikada nije bilo niti može biti samo političko pitanje za čije rešavanje monopol imaju isključivo državni organi”. Predsednik je to, mislim ispravno, pročitao kao poruku da pitanje Kosova i Metohije nije monopol Aleksandra Vučića.

On je, povodom saopštenja Sabora SPC, rekao da suverenite­t čuvaju teritorija i narod, i pitao šta od toga Srbija ima na Kosovu. “Šta nam je ostalo od 1999. i od 2009. i gde su nam vojska, narod i koju teritoriju kontroliše­mo? Kako da to čuvamo, upitao je Vučić i dodao da su za njega ljudi najvažniji. Reče i da puni suverenite­t znači da Srbija uvodi vojsku i policiju.

“To je značenje tih reči. Plašim se da je to neodgovorn­o. Neću da se kockam, a da čuvam naš narod naravno da hoću, ali time što ćete se truditi da jasno ne želite bilo kakav kompromis plašim se da nećemo imati oko čega da pravimo kompromise jer nas je neodgovorn­a politika dovela u ovu situaciju”, rekao je Vučić.

Potrudio sam se da što preciznije citiram predsednik­a jer je tema više nego delikatna. Za razliku od Crkve, koja je spremna i na vekovno čekanje, predsednik­u Vučiću se žuri da reši kosovsko pitanje, a to od njega očekuju i svi zapadni saveznici, čiju će podršku ako na to ne bude spreman vrlo brzo izgubiti. Setimo se kako je samo kancelarka Angela Merkel preko noći precrtala Borisa Tadića i politički prigrlila Aleksandra Vučića.

I za kraj da zaključim, predsednik države će pre napraviti kompromis sa Tačijem i Haradinjem i sa svima na Istoku i na Zapadu oko Kosova, ali nikad to neće uspeti sa Srpskom pravoslavn­om crkvom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia