Blic

Stečajni upravnik bi da prolongira prodaju Goše

NOVE MALVERZACI­JE U FABRICI ŠINSKIH VOZILA

- Željka Jevtić

Prodaja Fabrike šinskih vozila “Goša” trebalo bi da se izvrši do 21. decembra, međutim stečajni upravnik Aca Mitić, umesto da rešava probleme, nije ni raskinuo ni naplatio loše poslovne dogovore.

Posle pisanja „Blica“i otkrivanja mahinacija u nekadašnje­m gigantu „Goši“, stvari su se pomerile i delimično vratile u zakonski okvir. Odlučeno je da cela imovina „Goše“ide na prodaju, a ne samo njen deo, a što je bila namera stečajnog upravnika, zbog čega okrnjena fabrika nikada ne bi našla ozbiljnog kupca. Iako su svi učesnici u dodatnom čerupanju “Goše” tvrdili da se poslovi odvijaju po zakonu, demantoval­i su sami sebe. Jedan od primera je tvrdnja “Srbija voza” da se poslovi koje je preduzeće dalo privatnim firmama „Obnova kompani“i „Goša RSC“odvijaju u roku. „Blic“je, međutim, pisao da remont vozova kasni, a da državna firma „Srbija voz“ne naplaćuje nikakve penale privatnici­ma koji zloupotreb­ljavaju resurse palanačke „Goše“i ne plaćaju ni najam fabrike. Na kraju su akteri priznali da su produžavan­i rokovi i da posao još nije završen.

Međutim, šteta koja se nanosi fabrici i dalje traje. Firme „Obnova kompani“i „Goša RSC“, a koje su dobile posao na tenderu „Srbija voza“iako nemaju reference, duguju zakup za palanačku, pravu „Gošu“. Iako su imali cenu koja je ispod tržišne, nakarikali su preko

12 miliona dinara. Umesto da se dug naplati, blokira račun privatnih kompanija, pa i raskine loš ugovor, dogovoreno je da se umesto sa lažnim „Gošom“

- „Gošom RSC“, a na koji je išao zakup, sada napravi ugovor sa „Obnovom“. Sve je to urađeno bez naplate, ali i povećanja cene zakupa.

Inače, “Goša RSC” je privatna kompanija čiji je vlasnik nekadašnji direktor palanačke „Goše FŠV“Milutin Ščepanović i ima 14 zaposlenih. Za remont vozova neophodno je najmanje sto radnika. Sumnja se i da je znatan broj zaposlenih u RSC, njih 11, na bolovanju, a Šćepanović ne plaća ni doprinose radnicima „Goše FŠV“koje je angažovao po ugovoru o radu. Drugu firmu „Obnova kompani“čine otac i sin i registrova­na je za trgovinu drveta i sanitetsko­g materijala iako je u poslu popravke vozova.

Odbor poverilaca „Goše FŠV“dao je pre nekoliko dana saglasnost stečajnom upravniku Aci Mitiću da krene u prodaju fabrike, a rok je 21. decembar. Međutim, izabran je najnepovol­jniji način prodaje - javnim nadmetanje­m, koji podrazumev­a da ponuđači prilože polovinu procenjene vrednosti fabrike. Takve prodaje, posebno kada je reč o višemilion­skim iznosima, najčešće propadaju i prolongira­ju proces. Prema saznanjima “Blica”, stečajni upravnik pokušava da izbegne najčešći metod - prikupljan­je ponuda, kako bi se odužila prodaja fabrike. Kako za „Blic“kažu u „Goši FŠV“, jedan od razloga za odugovlače­nje osim plate stečajnog je i činjenica da je vratio 12 vagona Slovacima koji su držali fabriku i duguju milione državi, a za šta je dobijeno preko sto hiljada evra kojima raspolaže.

Posao za koji je potrebno 100 ljudi, dobila firma sa dva zaposlena

 ??  ?? radnici nekadašnje­g giganta i bez posla i bez para
radnici nekadašnje­g giganta i bez posla i bez para

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia