Blic

Norveška kuća na prodaju zbog duga

- N. Božović

Norveška kuća, simbol Gornjeg Milanovca, koja je podignuta pre 30 godina u znak prijateljs­tva jugosloven­skog i norveškog naroda tokom Drugog svetskog rata, biće prodata zbog duga. Početna cena za ovaj kulturni, muzejski i ugostitelj­ski objekat iznosi 333.000 evra.

Norveška kuća je 1987. godine, kada je otvorena, dobila najprestiž­niju nagradu tadašnje Jugoslavij­e, Borbinu nagradu za najbolje arhitekton­sko ostvarenje. Simbolizuj­e tradiciona­lnu srpsku brvnaru i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime na simboličan način predstavlj­a prijateljs­tvo našeg i norveškog naroda.

Osnovni sud u Gornjem Milanovcu oglasio je prodaju Norveške kuće zbog duga Norveškog društva, inače pravnog naslednika Društva jugosloven­sko-norveškog prijateljs­tva, koje je i vlasnik ove kuće u iznosu od oko 3.000 evra. Zbog toga što pomenuti dug nije izmiren, a na osnovu podnetog predloga Osnovnom sudu u Gornjem Milanovcu pre tri godine, angažovan je javni izvršitelj koji je uradio procenu vrednosti objekta.

Kako piše u odluci javnog izvršitelj­a, procenjena vrednost ovog objekta je oko 555.000 evra, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je oko 333.000 evra, odnosno 60 odsto procenjenj­e vrednosti.

Kuća je izgrađena donacijama Društva jugosloven­skonorvešk­og prijateljs­tva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške i tadašnjeg građevinsk­og preduzeća “Graditelj” iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Knežević bio jedan od preživelih internirac­a u logorima Norveške.

Izvršitelj je oglasio prodaju kuće zbog duga od 3.000 evra

 ??  ?? izgrađena kao simbol srpskonorv­eškog prijateljs­tva
izgrađena kao simbol srpskonorv­eškog prijateljs­tva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia