Blic

Zbogom paprenim menjačnica­ma

NOVA UREDBA NBS UREĐUJE PRAVILA OKO RAČUNANJA KURSA

- S.LAKIĆ

Devizni kurs u tržnim centrima, na benzinskim pumpama i menjačnica­ma koje nemaju konkurenci­ju biće ograničen od januara 2019. godine.

Narodna banka Srbije ograničila je raspon kursa dinara prema evru u menjačnica­ma na plus-minus 1,25 odsto u odnosu na srednji zvanični kurs. Reč je o odluci koja će se primenjiva­ti od 1. januara naredne godine, a koja će zaustaviti dosadašnju praksu u pojedinim menjačnica­ma da građanima prodaju devize ili dinare po kursu koji je znatno nepovoljni­ji nego na drugim mestima.

- Ovim odlukama ograničen je najniži kupovni kurs i najviši prodajni kurs koji menjačnice obračunava­ju prilikom otkupa i prodaje evra. To znači da u kursnoj listi kupovni kurs evra ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto, odnosno da prodajni kurs ne može da bude viši od zvaničnog srednjeg kursa za više od 1,25 procenata. Cilj je da utičemo na menjačanic­e u kojima su zbog nedostatka

tržišne konkurenci­je uočena veća odstupanja kupovnog i prodajnog kursa u odnosu na kurs koji su tog dana primenjiva­le ostali menjači - navode iz centralne banke.

Takva odstupanja bila su najčešća u menjačnica­ma na aerodromu, benzinskim stanicama, tržnim centrima, hotelima i drugim ugostitelj­skim objektima, a koje nisu imale konkurenci­ju i zbog toga su bile u situaciji da prilikom otkupa deviza obračunava­ju znatno viši kurs, a prilikom prodaje znatno niži kurs. Nepovoljan kurs često imaju i menjačnice na odmarališt­ima na auto-putu, graničnim prelazima, te manjačnice u blizini objekata koji se bave igrama na sreću.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia