Blic

Tehnički pregled skočio na 6.000 dinara

NOVI UDAR NA DŽEP GRAĐANA, I TO PRE SVEGA VAN

- Nenad božović, marko tašković

Cena tehničkog pregleda poskupela je u pojedinim gradovima Srbije i duplo. Naime, novi cenovnici su se pojavili pre nekoliko dana, a u njima piše da je tehnički pregled za automobile od 5.000 do 6.000 dinara.

Iako novi cenovnik nije isti u celoj Srbiji, saznajemo da je jedan od navodnih razloga taj što su “osiguravaj­uće kuće smanjile proviziju koju daju tehničkim pregledima za prodaju njihove polise obaveznog osiguranja”.

Prema novom cenovniku, koji je počeo da se primenjuje od 5. novembra, tehnički pregled za putnička vozila će vas koštati 5.000-6.000 dinara, za motocikle 3.000-4.000 dinara, autobuse 10.00012.000 dinara, teretnjake 5.000-12.000 i za prikolice 4.000-12.000

dinara.

Ovakav cenovnik osvanuo je u tehničkim pregledima u Čačku, Užicu, Gornjem Milanovcu…

- Tako su se na sastanku dogovorili vlasnici svih tehničkih pregleda na području Čačka. Nekada je kod nas mogao da se obavi besplatan tehnički pregled, ali zato što su nam osiguravaj­uće kuće davale solidnu proviziju. Sada je to daleko manje i cena tehničkog pregleda je morala da se poveća - rečeno nam je u telefonsko­m razgovoru u jednom tehničkom pregledu u Čačku.

Nacionalna organizaci­ja potrošača Srbije (NOPS) objavila je fotografij­u na kojoj se može jasno uočiti dogovaranj­e o cenama usluga tehničkog pregleda od strane agencija sa teritorije opštine Čačak.

- Pravilniko­m je određena minimalna cena tehničkog pregleda i cene ne mogu biti niže od toga. Agencije imaju pravo da formiraju više cene, jer se na tržištu Srbije cene formiraju slobodno. Sankcije ne postoje, upravo iz toga razloga što je tržište za formiranje cena slobodno. Zakonom jeste zabranjeno udruživanj­e i dogovaranj­e agencija o ceni, jer tim postupkom potrošač gubi pravo na izbor agencije,

jer svi imaju iste cene. NOPS je već upoznao javnost s potencijal­nim kartelskim udruživanj­em agencija i povodom toga uputio prijavu Komisiji za zaštitu konkurenci­je - kažu za “Blic” iz ove organizaci­je.

Zanimljivo da je u Beogradu cena tehničkog pregleda na većini mesta ostala ista - oko 3.000 dinara.

- Nismo dizali cenu jer po zakonu država je ta koja određuje minimalnu cenu. Mi ćemo se po tome vladati, ali za sada će cena tehničkog pregleda kod nas ostati 3.000 dinara - poručuju na jednom od tehničkih pregleda u prestonici.

U Zakonu o bezbednost­i

saobraćaja na drumovima piše da Vlada Srbije određuje najvišu i najnižu cenu redovnog godišnjeg pregleda vozila, na predlog Ministarst­va unutrašnji­h poslova, a po mišljenju Ministarst­va za trgovinu. Inače, i u Auto-moto savezu Srbije ističu da na njihovim linijama tehničkog pregleda nije došlo do poskupljen­ja, a i mnogi privatnici širom Srbije tvrde da nisu upoznati sa bilo kakvom promenom cenovnika. Povodom ovog poskupljen­ja nisu se oglasili iz Ministarst­va trgovine, turizma i telekomuni­kacija, ali ni iz MUP-A.

U ZAKONU O BEZBEDNOST­I SAOBRAĆAJA PIŠE DA VLADA SRBIJE ODREĐUJE NAJVIŠU I NAJNIŽU CENU PREGLEDA

 ??  ??
 ??  ?? provizije osiguravaj­ućih kuća digle cene kod agencija
provizije osiguravaj­ućih kuća digle cene kod agencija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia