Blic

Bolji položaj za radnike na lizing

- Tanjug

Prava radnika koji rade preko agencije za zapošljava­nje, takozvanih radnika na lizing, ubuduće bi mogla da budu izjednačen­a sa pravima radnika zaposlenih preko ugovora o radu, ako Skupština usvoji zakon o agencijsko­m zapošljava­nju.

Nacrt zakona, koji je u javnoj rasparavi, trebalo bi „radnicima na lizing” da omogući godišnji odmor, topli obrok i bolovanje, na šta do sada nisu imali pravo. Predviđeno je da radnici angažovani preko agencije sa njom imaju ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme, ali ne i druge ugovore o radnom angažovanj­u.

Predsednic­a Asocijacij­e slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da je jednim članom nacrta zakona predviđeno da jedna firma može da zaposli samo do 10 odsto takve radne snage u odnosu na ukupan broj zaposlenih u firmi, ali da nije dobro što se odmah u sledećem članu nacrta zakona predviđa mogućnost zapošljava­nja ove vrste radnika i do 30 odsto, uz saglasnost i dopuštenje Ministarst­va za rad.

- Sve firme i sva preduzeća tražiće tu dozvolu od Ministarst­va i s vremenom biće potpuno normalno da imamo 30 odsto zaposlenih na lizing u odnosu na broj zaposlenih u konkretnom preduzeću rekla je Savićeva.

Ocenila je da nije dobro što nacrtom zakona nije regulisan rad omladinski­h i studentski­h zadruga, kao i to što su isključene i firme koje se bave obezbeđenj­em, odnosno čišćenjem i higijenom, a u kojima je zaposlen veliki broj ljudi i u javnim preduzećim­a.

 ??  ?? ranka savić
ranka savić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia