Blic

Zemunac bio spona između srpskih i hrvatskih dilera

PRIPADNIK ZEMUNSKOG KLANA BIO DUŽE VREME NA RADARU HRVATSKE POLICIJE Pripadnik zemunskog klana Josip Golomejić (53), zvani Šiptar, koji je uhapšen u ponedeljak u Zadru, predstavlj­a bitnu kariku u trgovini kokainom, odnosno sponu koja povezuje srpske i hrv

-

miroslava brkić

Josip Golomejić (53), zvani Šiptar, državljani­n Srbije i Hrvatske, uhapšen je u ponedeljak sa kokainom i oružjem u Zadru nakon što je oko 9.40 sati ujutru policija zaustavila “audi” zadarskih oznaka kojim je on upravljao.

Naime, očito je da je Golomejić već duže vreme bio na radaru policije, piše hrvatski “Večernji list”. Nakon što su ga legitimisa­li, ustanovili su da u vozilu ima veću količinu novca. Tačnije, u tom trenutku kod Golomejića je pronađeno oko 2.200 kuna i 6.195 evra. Sumnjajući da novac potiče od kriminalni­h radnji, zatražen je nalog za pretres njegovog stana u Privlaci kod Zadra, u kojem ovaj “zemunac” živi poslednje tri godine, otkako je došao iz Srbije. Kako je preneo “Večernji list”, u apartmanu je nađeno 230 grama kokaina spakovanog u kesice od 20, 30 i 50 grama, a čija je ulična vrednost procenjena na oko 33.500 evra. Golomejić je drogu krio u kuhinjskim aparatima, a pronađeni su i pištolj, i to s metkom u cevi, automatska puška “uzi” sa punim šaržerom, kao i sto komada municije. Imao je i više telefona “blekberi” i uređaje za zaštićenu komunikaci­ju koje koriste osobe iz kriminalno­g miljea.

Golomejić je nakon toga uhapšen i ispitan u policiji i tužilaštvu, nakon čega mu je određen pritvor. Hrvatski mediji nezvanično prenose da je Golomejić označen kao bitna karika u trgovini kokainom, odnosno da je spona koja povezuje hrvatske i srpske kriminalce.

Hrvatska policija opisala je „zemunca” kao “hladnog, vrlo opasnog, spremnog na sve i opremljeno­g oružjem koje se koristi za likvidacij­e”. „Večernji list” za Golomejića piše da je čovek sa „bogatom kriminalno­m karijerom”, da ima veze sa zemunskim klanom, kojeg opisuju kao najozlogla­šeniju organizaci­ju na području Srbije, a i šire. Jer kao što je poznato, “zemunci” su stajali iza likvidacij­e srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine u Beogradu. Iako Golomejića dovode u vezu sa klanom, što potvrđuju i policijski podaci, Golomejić nije mogao imati ništa sa ubistvom Đinđića jer je u to vreme ležao u zatvoru zbog ubistva policajca. Podsećanja radi, Golomejić je u Srbiji 1998. godine osuđen na 15 godina zbog ubistva policajca Prvoslava Obradovića (31), koji je došao da ga uhapsi zbog preprodaje heroina. Naime, nakon počinjene likvidacij­e, pobegao je iz države i jedno vreme se skrivao po Hrvatskoj, Mađarskoj i Austriji, sve dok sledeće godine, po međunarodn­oj poternici, nije uhapšen na Karavankam­a dok je pokušavao da prebegne u Austriju. Nakon toga suđeno mu je u Beogradu i osuđen je na 15 godina zatvora, a kaznu je služio u zatvoru „Zabela“.

Ipak, zbog dobrog vladanja imao je pravo na slobodne vikende, koje je koristio za dilovanje droge. To se doznalo nakon što je 2009. sa još dvojicom saradnika uhapšen tokom jednog takvog slobodnog vikenda. Pretragom njegovog stana srpska policija je tada našla oko 110 grama čistog kokaina i 120 grama čistog heroina, kao i pištolj za koji nije imao dozvolu. Kako pišu hrvatski mediji, nejasno je kako je Golomejić kao ubica policajca dobio takve povlastice jer je slobodne vikende koristio od 2005. godine. Kazna za ubistvo istekla mu je 2014, a nakon što ju je odslužio, očito je došao u Hrvatsku, prvo u Kistanje, pa u Privlaku, i tu se skrasio, s obzirom na to da u Hrvatskoj boravi zadnje tri godine. Trgovina drogom bila mu je primarni posao i u zemunskom klanu, što je, po svemu sudeći, ostala i do danas.

Zemunski klan: Cvetko Simić i Sretko Kalinić

 ??  ?? GOLOMEJIĆ OZNAČEN KAO HLADAN I OPASAN, „KOJI JE SPREMAN NA SVE I IMA ORUŽJE ZA LIKVIDACIJ­U“ označen kao vođa „zemunaca“: luka bojović
GOLOMEJIĆ OZNAČEN KAO HLADAN I OPASAN, „KOJI JE SPREMAN NA SVE I IMA ORUŽJE ZA LIKVIDACIJ­U“ označen kao vođa „zemunaca“: luka bojović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia