Blic

Dejan Savić se inati

Dejan Savić ni u četvrtak nije podneo ostavku na mesto upravnika, a na jučerašnjo­j sednici Vlade se nije ni raspravlja­lo o problemu koji preti da totalno uruši jednu od najvažniji­h nacionalni­h ustanova kulture.

- Milojko božović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada rešiti problem u Narodnom pozorištu u kojem je za sinoć bio zakazan štrajk upozorenja dela ansambla, ali da ne može i ne sme da rešava sve probleme i zatražila od Upravnog odbora da preuzme odgovornos­t za stanje u kojem se ta kuća našla.

- Ne mislim samo na direktora Narodnog pozorišta, već i na Upravni odbor. Ne možete da kažete - Vlada me je postavila, Vlada neka me smeni, kao što ni UO ne može da kaže - mi ne možemo da rešimo ovu situaciju, pa neka ide nazad, neka je reši Vlada - rekla je Brnabićeva odgovaraju­ći na pitanja novinara, prenosi Tanjug.

Dan nakon njenog obraćanja, Upravni odbor na čijem čelu je pisac Aleksandar Gatalica nije se oglasio, dok je upravnik Dejan Savić svoju funkciju i sudbinu delegirao upravo onom ko je i nadležan - Vladi Srbije, a on ne želi sam da odstupi.

Brnabićeva je rekla da prati situaciju u Narodnom pozorištu i da joj je žao zbog svega što se dešava u toj institucij­i kulture, pogotovo kada se obeležava 150 godina pozorišta, ali i da joj je žao što sve više čuje da se neko obraća Vladi i time skida odgovornos­t sa sebe. Kako je rekla, ako želimo vladavinu prava, ne može vlada da rešava sve probleme, već svi moraju da snose odgovornos­t za ono što rade, pa samim tim i Upravni odbor mora da snosi odgovornos­t za situaciju u Narodnom pozorištu.

- Verujte, Vlada će rešiti ovaj problem, ali drugi neka se naviknu da, ako pristanu da budu u UO, predsednic­i

NE MOŽETE DA KAŽETE - VLADA ME JE POSTAVILA, VLADA NEKA ME SMENI, PORUČILA ANA BRNABIĆ

UO, onda moraju da pristanu na odgovornos­t koja dolazi s tom ulogom - rekla je premijerka.

Poručila je da nije Vlada Srbije ta koja treba da rešava svaki problem u zemlji, te da zato i postoje upravni odbori, javna preduzeća, lokalne samouprave.

- Ne može i ne sme Vlada da radi sve. Ako neko misli da ne može da reši problem, nego da Vlada, treba da ga reši, onda ja očekujem od tog upravnog odbora da prvi podnesu ostavku - rekla je Brnabićeva.

Prema informacij­ama sa sajta Narodnog pozorišta, Upravni odbor čine Aleksandar Gatalica (predsednik), Nenad Vujić, Ljubinka Zarubica, Ivana Krstonošić Raković i Smiljana Stokić. Kada je ovaj saziv imenovan, u njemu su bili i Svetislav - Bule Goncić, koji je u međuvremen­u podneo ostavku, kao i bivši ministar kulture Bratislav Petković, čijeg imena na sajtu nema?!

Zahtev za smenu upravnika Dejana Savića pokrenuli su glumci i ostali zaposle-

ni u Narodnom pozorištu okupljeni u inicijativ­u “Nije umetnički ćutati”, kao i sindikat Singlus koji je dao rok upravniku da odstupi. Nakon što je taj rok istekao, pokrenuti su štrajkovi upozorenja.

 ??  ?? Prozvani svetislav goncić, bivši član uo narodnog Pozorišta, zatim aktuelni Predsednik uo aleksandar gatalica i član uo bratislav Petković kod ministra kulture vukosavlje­vića PRE DVE godine
Prozvani svetislav goncić, bivši član uo narodnog Pozorišta, zatim aktuelni Predsednik uo aleksandar gatalica i član uo bratislav Petković kod ministra kulture vukosavlje­vića PRE DVE godine
 ??  ?? ana brnabić sa Dejanom savićem PRED Premijeru „ožalošćene Porodice“u narodnom Pozorištu
ana brnabić sa Dejanom savićem PRED Premijeru „ožalošćene Porodice“u narodnom Pozorištu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia