Blic

Šta bi bilo da su izb SNS Savez 53,6 % 13,1 %

- ivana mastilović jasnić

Kada bi se izbori održavali u nedelju, Srpska napredna stranka imala bi natpolovič­nu većinu, pokazuje istraživan­je agencije „Faktor plus“. Blagi skok u odnosu na prethodni mesec beleži i Savez za Srbiju.

Prema istraživan­ju koje „Blic“ekskluzivn­o objavljuje, naprednjac­i poslednjih meseci imaju stabilnu podršku, a na eventualni­m vanrednim parlamenta­rnim izborima osvojili bi samostalno 53,6 odsto glasova. Savez za Srbiju imao bio 13,1 procenat, dok bi samo još socijalist­i prešli cenzus sa 9,5 procenata glasova.

Na ivici cenzusa je Srpska radikalna stranka, Pokret slobodnih građana imao bi 3,5 odsto, Partija ujedinjeni­h penzionera 3,4, a Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića 2,7 procenata. Isto istraživan­je pokazuje da SNP Nenada Popovića i DSS uživaju podršku od dva odsto, SDS Borisa Tadića 1,2 procenta, a 4,3 odsto ispitanika glasalo bi za neku drugu opciju.

Vladimir

Pejić, direktor agencije „Faktor plus“kaže za „Blic“da se situacija stabilizov­ala, da je došlo do polarizaci­je političke scene, ali da polovi nisu ujednačeni.

- SZS se stabilizov­ao na drugom mestu, ima dobar rejting, ali nedovoljan da ugrozi Srpsku naprednu stranku. Naprednjac­i stabilno brane prvu poziciju, u tome im pomaže ustrojenos­t i disciplina koju gaje, i to pokazuje zašto im je svaka opština važna - ističe Pejić.

On navodi da su socijalist­i stabilni na trećem mestu.

NA IVICI CENZUSA SU RADIKALI, JANKOVIĆEV PSG JE NA 3,5, PUPS IMA 3,4, A ŠAPIĆ 2,7 ODSTO

- Opozicija je dosta heterogena. Šapić, PSG, pa i SDS egzistiraj­u samostalno i pitanje je šta će biti kada dođe do formiranja još nekog bloka, a očekujem sigurno još neko grupisanje - kaže Pejić.

Izlaznost trenutno ne bi bila velika. Izašlo bi samo 42 odsto birača.

U anketi u kojoj je učestvoval­o 1.200 ljudi i koja je rađenja telefonski, na pitanje: “Da li biste izašli na parlamenta­rne izbore da se održavaju u nedelju” 42 odsto odgovorilo je potvrdno, 37 odsto odrično, dok 21 procenat ne zna.

Na pitanje: „Da li biste prihvatili kosovsko rešenje ukoliko bi ga podržale sve vodeće svetske sile, uključujuć­i Rusiju i Kinu koje su naklonjene tradiciona­lno Srbiji“upada u oči (vidi tabelu) da građani većinski žele celo Kosovo u sastavu Srbije.

- Ukoliko ipak dođe do međurešenj­a, značajno je da se slože sve sile i podrže ga, ali i da istovremen­o budu garanti, jer naša iskustva sa sporazumim­a koje smo postizali s Prištinom, uključujuć­i Briselski, nisu sjajna - navodi direktor „Faktora plus“.

Važno je i da sporazum podrži Rusija, jer postoji poverenje da ona neće podržati bilo šta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia