Blic

Marti: „Velike ribe“biće uhapšene zbog zločina

BIVŠI IZVESTILAC I AUTOR IZVEŠTAJA O TRGOVINI ORGANIMA

-

Verujem Specijalno­m sudu za zločine takozvane OVK u Hagu i optimista sam po pitanju hapšenja velikih riba u Prištini, kaže švajcarski senator Dik Marti, koji je i bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu iz 2010.

- Optimista sam da će uskoro tribunal testirati svoj rad prvim hapšenjima ljudi koji su na Kosovu i međunarodn­oj zajednici poznati kao velike ribe - rekao je Marti za „Preševa jone“.

Navodi se da je on istovremen­o „izrazio zabrinutos­t da bi svedoci mogli da budu ubijeni ako ih kosovska policija i Euleks ne zaštite“.

Prema tvrdnji Martija, „Kosovo ne može da ima političku i ekonomsku perspektiv­u ukoliko zemlju vode osumnjičen­e, korumpiran­e osobe i mafijaški kriminalci“.

„Preševa jone“navodi da je Marti „ranije nazivao Hašima Tačija (kosovskog predsednik­a), Davita Haljitija (potpredsed­nika kadri veselji

kosovskog parlamenta) i Kadrija Veseljija (predsednik­a kosovske skupštine) „velikim ribama“.

Prema Martiju, „uspostavlj­anjem tribunala za zločine

Marti je ranije nazivao Hašima Tačija, Davita Haljitija i Kadrija Veseljija „velikim ribama“ na Kosovu, ono će bez sumnje otvoriti nove perspektiv­e za integracij­e“.

- Ne mislim da će (sud) biti protiv Kosova ili OVK, već zlostavlja­ča iz njihovih redova iz perioda tokom i nakon rata u regionu. Verujem da dobar deo kosovskih političara to zna, posebno onih kojima nisu čiste ruke - rekao je Marti.

„Preševa jone“navodi da je Marti takođe upitao „zašto ga Hašim Tači ne tuži za klevetu“.

Marti je u julu 2014. godine u intervjuu za švajcarski radio SRF rekao da je izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamson­a, koji je tada predstavlj­en, predstavlj­ao „prijatno iznenađenj­e“i da, iako Vilijamson nije naveo imena, već je pominjao samo nekadašnje visoke kadrove OVK, za Martija bilo „sasvim jasno ko su oni“.

 ??  ?? dik marti: nek me hašim tači tuži za klevetu
dik marti: nek me hašim tači tuži za klevetu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia