Blic

Odeljenja odlučuju da li Kostić ostaje na čelu

PREDSEDNIK SANU PONUDIO OSTAVKU I ZVANIČNO

- Vukašinovi­ć S.

Akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, nije odustao od ostavke sa te funkcije koja je juče upućena sekretarim­a odeljenja te institucij­e.

To praktično znači da će narednih dana biti odlučeno o tome da li će on ostati i dalje na čelu srpskog hrama umnih glava ili će na njegovo mesto doći neko drugi. Ovakav njegov postupak je posledica izbornih rezultata za nove članove SANU, pre svega dopisnih članova, gde je od predloženi­h 26 kandidata izabrano samo 14. Akademik Kostić takav rezultat smatra i svojim porazom jer je ugroženo funkcionis­anje nekih odeljenja, pa je zato ponudio svoju ostavku i zamolio da se odeljenja što pre izjasne.

Akademik Marko Anđelković, sekretar SANU kaže za “Blic” da je procedura već počela i da je ostavka akademika Kostića upućena odeljenjim­a.

- Odeljenja SANU će se na sastancima izjasniti u vezi sa tim. Mislim da će to biti veoma brzo, u narednih par dana, kada će se znati da li je ponuđena ostavka prihvaćena. Ja lično mislim da neće biti usvojena i da će se dati plebiscita­rna podrška akademiku Kostiću, koji je dao veliki doprinos ugledu i afirmaciji Akademije kao institucij­e. On je na neki način povratio njen stari sjaj i zato sam ubeđen da će ostati na njenom čelu. To je dobro i za društvo, ali i za SANU - naglašava Anđelković.

Sličan stav ima i akademik Tibor Varadi.

- Članovi Odeljenja društvenih nauka sastaće se 19. novembra i tada će se razmatrati ponuđena ostavka predsednik­a SANU, akademika Vladimira Kostića. Ja se iskreno nadam da će ona biti povučena jer je akademik Kostić dao veliki doprinos razvoju Akademije. To je moje lično mišljenje. Videćemo kakvo će biti mišljenje odeljenja. Činjenica je da Odeljenje društvenih nauka ima najmanji broj članova. U više izbornih ciklusa nismo imali nove članove. Kada sam ja postao član odeljenja, bilo nas je 19, a sada nas je šest. To je brutalan pad. Sada smo se nakon ovih izbora popeli na osam, što je još uvek skromno. Imali smo pet kandidata. Bilo bi bolje da su svi izabrani, ali i ovo je korak napred - rekao je Varadi.

Odeljenje društvenih nauka sastaće se 19. novembra

 ??  ?? akademik vladimir kostić
akademik vladimir kostić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia