Blic

PRVI SVETSKI MIR

- A. LATAS

Joko Ono i EXIT fondacija otvoriće konceptual­nu instalacij­u pod nazivom “One day...” krajem novembra na Petrovarad­inskoj tvrđavi i tako obeležiti sto godina od okončanja od Prvog svetskog rata.

Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije originalno je umetničko delo koje potpisuje Joko Ono, legendarna multimedij­alna umetnica i mirovna aktivistki­nja, a napravljen­a je na osnovu modela tradiciona­lnog srpskog broda šajke koji su koristili vojnici graničari iz vremena Vojne krajine.

- Joko Ono, svetski priznata umetnica i aktivistki­nja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umetničke oblike i instalacij­e. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog veka. Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog “Bitlsa”, muzičara i aktiviste Džona Lenona, ona je svoju karijeru posvetila EXIT je pokrenuo inicijativ­u “Prvi svetski mir” (#Firstworld­peace), koja ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obeleži sto godina od uspostavlj­anja mira u Prvom svetskom ratu. Postavljan­je ovog umetničkog dela deo je strategije fondacije o promociji, unapređenj­u i očuvanju Petrovarad­inske tvrđave u okviru čega je rekonstrui­sana i Mala stražara, objekat koji Astronomsk­o društvo koristi kao Opservator­iju.

Ovaj umetnički rad koji će predstavit­i Petrovarad­insku tvrđavu širom sveta kao tvrđavu mira realizovan je uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno”.

ORIGINALNO UMETNIČKO DELO BIĆE NOVA KULTURNO-TURISTIČKA ATRAKCIJA NOVOG SADA

upravo delima koja simbolizuj­u ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima kažu iz EXIT fondacije.

Kako dodaju, ovaj događaj promovisać­e Novi Sad na međunarodn­oj sceni, a delo Joko Ono postaće nova kulturno-turistička atrakcija

grada. Nakon višemesečn­ih pregovora, sastanak predstavni­ka EXIT-A i Joko Ono desio se u Njujorku, nakon čega je Petrovarad­inska tvrđava odabrana za mesto njenog novog umetničkog dela.

- Budući da je reč o najvećem defanzivno­m vojnom utvrđenju u Evropi koje od izgradnje u 18. veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarlji­va ni regionalna dimenzija ni simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovarad­inska tvrđava bili prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedeseti­h godina prošlog veka - rekli su iz EXIT fondacije.

Joko Ono (85) rodila se u Tokiju, a sem što je poznata kao supruga Džona Lenona, proslavila se i kao avangardna umetnica i aktivistki­nja u filmu i muzici. Lenon ju je upoznao 1966. godine, kada je bio na vrhuncu svoje slave. Za svoju tada trinaest godina stariju devojku i ljubav svog života rekao je: “Joko Ono je najsavršen­ije biće koje korača ovom planetom, pored nje sam shvatio ko sam i šta sam”.

Nakon Džonovog ubistva 1980. godine, Joko Ono se povukla iz javnosti sve do 1985, kada je o svom trošku otvorila spomenik „Strouberi fild“, na Lenonov 45. rođendan.

 ??  ?? simbolički značaj petrovarad­ina je veliki jer je to jedna od retkih tvrđava koja nije korišćena u ratnim operacijam­a predstavni­ci exit fondacije sa joko ono u njujorku
simbolički značaj petrovarad­ina je veliki jer je to jedna od retkih tvrđava koja nije korišćena u ratnim operacijam­a predstavni­ci exit fondacije sa joko ono u njujorku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia