Zašto država ne da nikom sem taksista da nas vozi

Blic - - EKONOMIJA - Nikolina Govoruša

Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ovih dana bio podloga sukoba taksista i predstavnika Car.go aplikacije. Iznad razmenjenih teških reči, ipak je zakon o kojem vrlo malo i zna i šta on to propisuje.

Činjenica je da mnoge informacione firme koje posreduju među vozačima putem svojih aplikacija žele da se probiju na naše tržište. Neki su to i uspeli, Car.go je već tri godine prisutan na našem tržištu, Blabla car i duže, Uberu nije uspelo. Ubrzo postaju konkurentni, pružaju informacije o vozaču, automobilu, putanji, ali najvažnije daju nižu cenu. Onda su se pobunili taksisti. Nakon, blokada saobraćaja u Beogradu oglasila se i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović - “Ne želite Uber i Car.go, neće ih biti”.

Glavni zahtev taksista tada je bio da budu deo radne grupe u pripremanju nacrta zakona iako on ne uređuje ono što nije primarno vezano za njih.

Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju usvojen je u Skupštini sredinom prošlog meseca, a učinjene izmene učinile su da konkurencija taksija ostane bez jedine mogućnosti da posluje.

ZAŠTO SU APLIKACIJE LIMO SERVIS?

Ono od čega treba krenuti jeste zašto je Car.go definisan kao softverska firma koja reguliše limo servis prevoz?

- Druga opcija je bila da se registrujemo kao taksi udruženje. Međutim, kako smo upućeni, ne postoji mogućnost za izdavanje novih taksi dozvola, a zatim nismo želeli da dajemo istu cenu kao taksisti jer to onda ne bi imalo smisla objašnjava Vuk Guberinić, direktor Car.go.

To je dosad funkcionisalo regularno, međutim novi zakon je promenio opšte uredbe limo servisa. Limo servis po članu 12a definisan je kao javni prevoz.

- Limo servis se nigde u svetu ne smatra javnim prevozom. Taj prevoz se zakazuje isključivo po potrebi korisnika u privatnom smislu - obrazložio je svoje viđenje Guberinić.

Pitali smo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zašto je došlo do promene te tačke, budući da je limo servis do sada bio definisan Zakonom o turizmu.

„Pre svega do toga je dovela činjenica da limo servis kao usluga nije uopšte bila definisana, što je za posledicu imalo ogroman porast registrovanih subjekata u APR-U za ovu uslugu, kroz koju se u stvari nelegalno vršio taksi prevoz“, navode iz resornog Ministarstva.

Oni dodaju da je koncept novog zakona da se svaka usluga prevoza putnika koja se naplaćuje definiše kao javni prevoz. Ističu i da limo servis posebna vrsta usluge koja ni na koji način ne može biti alternativa taksi prevozu.

KAKVO VOZILO OBAVLJA LIMO SERVIS?

Novi zakon članom 137a definiše karakteristike vozila koje može da obavlja uslugu limo servisa. Vozilo mora da bude od istorijskog značaja, da to mora biti limuzina koja nije serijski proizvedena i ima dužinu najmanje se-

dam metara ili vozilo visoke klase, sa vrednošću većom od 25.000 evra i nije starije od pet godina. Takođe, vožnja ne sme da traje ispod tri sata.

- Pođimo od toga šta znači limo servis - limo znači limuzina, mora da bude propisano tako. Vozila koja koriste Car. Go prevoznici su ispod srednje kategorije vozila - kaže Aleksandar Bjelić, ispred Saveza udruženja taksista Srbije.

Iz Ministarstva tvrde da se ovakvom odlukom ne isključuje mogućnost da IT kompanije ovog tipa i dalje funkcionišu u Beogradu.

- Ukoliko žele da se bave limo uslugom postoje propisani uslovi. Dakle, mogu da rade. Ukoliko žele da se bave taksi prevozom, moraju da angažuju vozače sa taksi dozvolom i da ugovorno regulišu svoje odnose. Budući da u Beogradu postoji 6.600 taksista, imaju resurs - objašnjavaju u Ministarstvu.

A KONKURENCIJA?

Ipak, ostaje nedoumica zašto je jedini validan prevoznik taksi prevoznik? Odnosno, da li se tako ukida konkurencija?

„Navedenim se otežava privrednim subjektima obavljanje delatnosti, a naročito ulazak potencijalnih konkurenata na tržište, a da za neophodnost propisivanja ovog ograničenja u obrazloženju nacrta zakona nisu dati razlozi“, saopštila je Komisija za zaštitu konkurencije nakon uvida u nacrt zakona. U obrazloženju se ističe i da uređivanje uslova za obavljanje bilo koje delatnosti nije u suprotnosti sa pravilima zaštite konkurencije, ali da se nametanjem neopravdanih ograničenja narušava stanje konkurencije na tržištu.

PITANJE JANDEKSA

Različite polemike su se vodile o ruskom Jandeksu. Naime, razlika između Car. Go i Jandeksa je što Jandeks sarađuje sa postojećim taksi prevoznicima i preko aplikacije uređuje njihov prevoz. Ministarka Zorana Mihajlović ih je dala i kao primer uspešnog modela poslovanja, na šta je Car.go postavio pitanje gde je firma Jandeks registrovana.

„Ministarstvo ne registruje bilo koje privrednog društva, niti izdaje odobrenja za rad u oblasti taksi prevoza, već je to u nadležnosti Agencije za privredne registre“, stigao je odgovor „Blicu“iz Ministarstva na isto pitanje.

Pokušali smo da bezuspešno da pomenutu firmu pronađemo u bazi Agencije za privredne registre. Ostaje mogućnost da su registrovani pod drugačijim imenom.

Ministarka Zorana Mihajlović promenila Mišljenje o aplikacijama Za prevoz posle protesta taksista

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.