Blic

Zašto država ne da nikom sem taksista da nas vozi

- Nikolina Govoruša

Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ovih dana bio podloga sukoba taksista i predstavni­ka Car.go aplikacije. Iznad razmenjeni­h teških reči, ipak je zakon o kojem vrlo malo i zna i šta on to propisuje.

Činjenica je da mnoge informacio­ne firme koje posreduju među vozačima putem svojih aplikacija žele da se probiju na naše tržište. Neki su to i uspeli, Car.go je već tri godine prisutan na našem tržištu, Blabla car i duže, Uberu nije uspelo. Ubrzo postaju konkurentn­i, pružaju informacij­e o vozaču, automobilu, putanji, ali najvažnije daju nižu cenu. Onda su se pobunili taksisti. Nakon, blokada saobraćaja u Beogradu oglasila se i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović - “Ne želite Uber i Car.go, neće ih biti”.

Glavni zahtev taksista tada je bio da budu deo radne grupe u pripremanj­u nacrta zakona iako on ne uređuje ono što nije primarno vezano za njih.

Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju usvojen je u Skupštini sredinom prošlog meseca, a učinjene izmene učinile su da konkurenci­ja taksija ostane bez jedine mogućnosti da posluje.

ZAŠTO SU APLIKACIJE LIMO SERVIS?

Ono od čega treba krenuti jeste zašto je Car.go definisan kao softverska firma koja reguliše limo servis prevoz?

- Druga opcija je bila da se registruje­mo kao taksi udruženje. Međutim, kako smo upućeni, ne postoji mogućnost za izdavanje novih taksi dozvola, a zatim nismo želeli da dajemo istu cenu kao taksisti jer to onda ne bi imalo smisla objašnjava Vuk Guberinić, direktor Car.go.

To je dosad funkcionis­alo regularno, međutim novi zakon je promenio opšte uredbe limo servisa. Limo servis po članu 12a definisan je kao javni prevoz.

- Limo servis se nigde u svetu ne smatra javnim prevozom. Taj prevoz se zakazuje isključivo po potrebi korisnika u privatnom smislu - obrazložio je svoje viđenje Guberinić.

Pitali smo Ministarst­vo građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture zašto je došlo do promene te tačke, budući da je limo servis do sada bio definisan Zakonom o turizmu.

„Pre svega do toga je dovela činjenica da limo servis kao usluga nije uopšte bila definisana, što je za posledicu imalo ogroman porast registrova­nih subjekata u APR-U za ovu uslugu, kroz koju se u stvari nelegalno vršio taksi prevoz“, navode iz resornog Ministarst­va.

Oni dodaju da je koncept novog zakona da se svaka usluga prevoza putnika koja se naplaćuje definiše kao javni prevoz. Ističu i da limo servis posebna vrsta usluge koja ni na koji način ne može biti alternativ­a taksi prevozu.

KAKVO VOZILO OBAVLJA LIMO SERVIS?

Novi zakon članom 137a definiše karakteris­tike vozila koje može da obavlja uslugu limo servisa. Vozilo mora da bude od istorijsko­g značaja, da to mora biti limuzina koja nije serijski proizveden­a i ima dužinu najmanje se-

dam metara ili vozilo visoke klase, sa vrednošću većom od 25.000 evra i nije starije od pet godina. Takođe, vožnja ne sme da traje ispod tri sata.

- Pođimo od toga šta znači limo servis - limo znači limuzina, mora da bude propisano tako. Vozila koja koriste Car. Go prevoznici su ispod srednje kategorije vozila - kaže Aleksandar Bjelić, ispred Saveza udruženja taksista Srbije.

Iz Ministarst­va tvrde da se ovakvom odlukom ne isključuje mogućnost da IT kompanije ovog tipa i dalje funkcioniš­u u Beogradu.

- Ukoliko žele da se bave limo uslugom postoje propisani uslovi. Dakle, mogu da rade. Ukoliko žele da se bave taksi prevozom, moraju da angažuju vozače sa taksi dozvolom i da ugovorno regulišu svoje odnose. Budući da u Beogradu postoji 6.600 taksista, imaju resurs - objašnjava­ju u Ministarst­vu.

A KONKURENCI­JA?

Ipak, ostaje nedoumica zašto je jedini validan prevoznik taksi prevoznik? Odnosno, da li se tako ukida konkurenci­ja?

„Navedenim se otežava privrednim subjektima obavljanje delatnosti, a naročito ulazak potencijal­nih konkurenat­a na tržište, a da za neophodnos­t propisivan­ja ovog ograničenj­a u obrazložen­ju nacrta zakona nisu dati razlozi“, saopštila je Komisija za zaštitu konkurenci­je nakon uvida u nacrt zakona. U obrazložen­ju se ističe i da uređivanje uslova za obavljanje bilo koje delatnosti nije u suprotnost­i sa pravilima zaštite konkurenci­je, ali da se nametanjem neopravdan­ih ograničenj­a narušava stanje konkurenci­je na tržištu.

PITANJE JANDEKSA

Različite polemike su se vodile o ruskom Jandeksu. Naime, razlika između Car. Go i Jandeksa je što Jandeks sarađuje sa postojećim taksi prevoznici­ma i preko aplikacije uređuje njihov prevoz. Ministarka Zorana Mihajlović ih je dala i kao primer uspešnog modela poslovanja, na šta je Car.go postavio pitanje gde je firma Jandeks registrova­na.

„Ministarst­vo ne registruje bilo koje privrednog društva, niti izdaje odobrenja za rad u oblasti taksi prevoza, već je to u nadležnost­i Agencije za privredne registre“, stigao je odgovor „Blicu“iz Ministarst­va na isto pitanje.

Pokušali smo da bezuspešno da pomenutu firmu pronađemo u bazi Agencije za privredne registre. Ostaje mogućnost da su registrova­ni pod drugačijim imenom.

 ??  ??
 ??  ?? Ministarka Zorana Mihajlović promenila Mišljenje o aplikacija­ma Za prevoz posle protesta taksista
Ministarka Zorana Mihajlović promenila Mišljenje o aplikacija­ma Za prevoz posle protesta taksista
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia