Blic

„Ruševine Zadra” stigle u Narodni muzej

ODRŽANA PROMOCIJA MONOGRAFIJ­E I POKLONA PETRA OMČIKUSA

- M. K.

U Atrijumu Narodnog muzeja u četvrtak uveče je predstavlj­ena monografij­a „Petar Omčikus” dr Lidije Merenik i dr Ješe Denegrija (Izdvač: „Fondacija Vujičić”).

Istom prilikom je, po želji umetnika, njegovo platno „Ruševine Zadra“poklonjeno Narodnom muzeju. Umetnikova supruga Mirjana uručila je sliku direktorki muzeja Bojani Borić Brešković. Uz reči posebne zahvalnost­i, direktorka Narodnog muzeja je podsetila da su Omčikusa, prema vlastitom svedočenju, u ličnom i profesiona­lnom formiranju obeležile posete izložbama Italijansk­og portreta kroz vekove (1938) i Izložbi francuske umetnosti XIX veka (1939) koje je kao dete imao priliku da vidi u Narodnom muzeju, tada pod nazivom Muzej kneza Pavla. Gestom poklanjanj­a slike “Ruševine Zadra” Narodnom muzeju Omčikus zaokružuje svoj umetnički put. Direktorka Narodnog muzeja je kazala da će slika dobiti mesto u stalnoj muzejskoj postavci, nastavljaj­ući trajanje u javnoj sferi kulturnog života Beograda. - To je lepa, jedinstven­a i zanimljiva slika, rađena u doba Zadarske grupe. Važna je uspomena na jedno značajno doba. Podseća me na lepa vremena i moje prijatelje. Mi slikari se trudimo da uvek imamo neka lepa vremena - izjavio je Omčikus u nedavnom intervjuu.

Dr Lidija Merenik je govorila i značaju Omčikusove rane, beogradske faze u okviru koje je nastala i slika “Ruševine Zadra”. Te 1947. godine sedmoro darovitih i smelih studenata Petar Omčikus, Kosara Bokšan, Mića Popović, Vera Božičković, Bata Mihailović, Ljubinka Jovanović i Mileta Andrejević odlazi na višemesečn­i boravak u Zadar, slikajući mimo snažnih smernica s Akademije o slikanju u okvirima socijalnog realizma. Demonstrir­an je vrhunski modernizam koji ne pokazuje diskontinu­itet sa sopstvenom baštinom, naprotiv, napomenula je Merenik. Ješa Denegri je dao jezgrovit osvrt na umetničko traganje i izražajno istraživan­je tokom narednih decenija stvaranja kada Petar Omčikus živi i radi u Parizu, kao i o recentnim radovima nastalim po povratku u Beograd.

Omčikusov prijatelj, kolekciona­r i košarkaški trener Duško Vujošević doneo je dodatnu perspektiv­u i pogled na Omčikusov opus, uz snažnu ličnu notu prijatelja i pasioniran­og ljubitelja umetnosti.

Petar Omčikus proslavio je 6. oktobra 92 godine

 ??  ?? ješa Denegri, lidija merenik i Duško vujošević
ješa Denegri, lidija merenik i Duško vujošević
 ??  ??
 ??  ?? „ruševine zadra“nastale su '*+-. godine
„ruševine zadra“nastale su '*+-. godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia