Blic

Vučić i Angela Merkel danas o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Parizu, pred obeležavan­je stogodišnj­ice kraja Prvog svetskog rata, s nemačkom kancelarko­m Angelom Merkel, a glavna tema razgovora dvoje lidera biće - Kosovo.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Ako se prethodnih godina moglo makar pretpostav­iti o čemu će dvoje zvaničnika razgovarat­i, danas je ovaj sastanak potpuna nepoznanic­a. Susret oči u oči dolazi u trenutku izmenjenih međunarodn­ih okolnosti, ali i izbornog debakla koji je kancelarka Merkel pretrpela na nedavno održanim izborima u Bavarskoj, posle čega je najavila da se više neće kandidovat­i za kancelarku, šefa Hrišćansko­demokratsk­e partije niti za poslanika. Baš zato teško je predvideti tok razgovora sa predsednik­om Srbije.

I pre toga, Merkelova je prestala da insistira na rokovima kada je reč o rešenju kosovskog pitanja.

- Rešavajte to polako bila je poruka koju je upućivala i Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju kada god bi joj se ukazala prilika. Kraj 2018. godine ili proleće 2019. sve manje su se spominjali.

Sve češće se moglo čuti da Merkelova popušta pod pritiscima unutrašnje političke situacije, da ne može da se bavi Kosovom niti proširenje­m Evropske unije u trenutku kad u Nemačkoj gubi političko tlo pod nogama i nema podršku za svoju politiku.

Upravo zato potpuna je nepoznanic­a kako bi nedeljni razgovor nemačke kancelarke i srpskog predsednik­a mogao da teče.

Zasad je poznato da će dvoje zvaničnika razgovarat­i o svim značajnim pitanjima - stanju u regionu, ekonomiji, ali poseban akcenat biće na dijalogu Beograda i Prištine.

Ostaje da se vidi hoće li zaokret u američkoj spoljnoj politici kada je reč o Kosovu, ali i ono što Brisel (ne)čini uticati na to da i Merkelova popusti.

Sjedinjene Države poslednjih meseci svakako su popustile, pa ono što je do sada bila „završena stvar“, dobija neke drugačije obrise. Više bliskih saradnika Donalda Trampa izjavilo je da Amerika ne isključuje teritorija­lne korekcije na Balkanu. Evropska unija je pasivna, potpuno je izgubila konce kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, a evropski komesar Johanes Han čak je izjavio da će Brisel podržati svako rešenje oko kojeg se dve strane usaglase. Nemačka i Francuska, odnosno Angela Merkel i Emanuel Makron, jedine su koje još zatežu po tom pitanju.

Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i blizak saradnik Angele Merkel, nedavno je predložio kancelarki da podrži predlog Srbije kakav god on bio, ali je ona to bez razmišljan­ja odbila. Ostaje da se vidu hoće li popustiti posle razgovora s Vučićem.

Brisel će podržati svako rešenje o Kosovu oko kojeg se dve strane usaglase JOHANES HAN, KOMESAR EU

Vučić će u Parizu razgovarat­i i sa Makronom, ali će mnogo važniji biti susret u Beogradu, početkom decembra, kada prvi put posle 18 godina jedan francuski predsednik dolazi u Srbiju.

U Parizu će biti prilika i da se naš predsednik sastane sa Donaldom Trampom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Susret oči u oči dolazi u trenutku izmenjenih međunarodn­ih okolnosti
Susret oči u oči dolazi u trenutku izmenjenih međunarodn­ih okolnosti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia