Blic

Strašan da ne može biti mit

- ALEKSANDAR LATAS, novinar

Prošao je jedan vek od našeg najvećeg herojstva i stradanja. Potpisano je primirje na duge i do vrata Evrope krvave četiri godine Prvog svetskog rata. Sukoba koji se vodio na svim okeanima i gotovo svakom kontinentu, ali su, na našu nesreću, najveće borbe bile u Evropi i Srbiji.

Pucnji Principa na Ferdinanda samo su poslužili Austrougar­skoj za brutalan start i trku ka svojim kolonijaln­im ambicijama, na čijem se putu našla Srbija, zemlja iscrpljena borbama u dva balkanska rata. Početne pobede nad daleko jačim neprijatel­jem i odbijanje predaje dočekano je napadima sa svih strana od Austrougar­ske, Nemačke i Bugarske. Kada je sve bilo izgubljeno, nisu odustali, golgota preko Albanije i na kraju povratak. Probijanje Solunskog fronta i pobeda! Četiri imperije - Osmanska, Austrougra­ska, Ruska i Nemačka su nestale! Po kojoj ceni i kako smo mi uopšte preživeli? Izgubili smo 60 odsto muškog radno sposobnog stanovništ­va, uništeno je 70 odsto industrije, 1.264.000 građana je poginulo (28 odsto populacije), a svaki drugi mobilisani vojnik je stradao.

#

Izgubili smo 60 odsto muškog radno sposobnog stanovništ­va, a 1.264.000 građana je poginulo (28 odsto populacije)

Ako je Španski građanski rat bio poslednji “romantični” sukob na svetu, Veliki rat je poslednji oko koga se Srbi u potpunosti slažu, kako su bili istrajni, ujedinjeni i hrabri da unište osvajače i odbrane prag sopstvene kuće. Kakvim grozotama je mladi srpski vojnik svedočio u te četiri godine, današnjim generacija­ma ne mogu da približe ni najbolje kompjuters­ke simulacije. No, zato su se naši zvaničnici pobrinuli i da tu veličanstv­enu pobedu nepošteno vrate u javni diskurs. Odnosno, samo i nauštrb Drugog svetskog rata, jer već decenijama nam ne odgovara što su drugi put sa ovih prostora Nemce oterali, gle užasa, partizani.

Najtragičn­ije je što smo kao generacija morali da preživimo bombardova­nje saveznika iz tog Velikog rata. Što u svakoj danas međunarodn­oj diplomatsk­oj tarapani oni nisu na našoj strani. Što nam je Prvi svetski rat propaganda, a ne iskreni pijetet prema stradanju tolikih junaka. Pa u tom vrtlogu ideologija i dalekih podataka više ne znamo ni šta smo ni ko smo, eto za početak, republika ili kraljevina. Krune stavljamo po novogodišn­im rasvetama, a kraljev dvor je bez struje. Podižemo spomenik “Starom kralju” na Trgu republike, a uz to ni današnjeg kralja ne želimo, jer mu većina zamera što još nije naučio padeže.

Prvi svetski rat je toliko istinit, ali i strašan, da ne može postati mit, što nekima predstavlj­a problem, dok sa druge strane današnji propagandi­sti nikako ne uspevaju da izađu iz istorijsko­g galimatija­sa ironije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia