Blic

Šta sve Srbija ima na nebu

RATNO VAZDUHOPLO­VSTVO

- Marko tašković

Osam “migova 29”, “orlovi J-22” i helikopter­i “gama” i Mi-8 predstavil­i su na poligonu Pešter najbrojnij­u srpsku avijaciju u poslednje dve decenije, a najjači utisak najveće vojne vežbe u regionu je, zapravo, najava novih pojačanja na nebu Srbije sa sve kineskim naoružanim bespilotni­m letelicama.

Vežba “Vek pobednika” povodom obeležavan­ja stogodišnj­ice završetka Prvog svetskog rata bila je po mnogo čemu istorijska pa tako i po broju “migova 29” u srpskom ratnom vazduhoplo­vstvu. Naime, još od NATO bombardova­nja 1999. godine Srbija nije imala više ovih “lovaca”. Na nebu iznad Peštera u subotu se pojavilo osam “migova 29”, a do kraja godine se može očekivati da u letnom stanju bude i svih 10. Podsećanja radi, Srbija je prošle godine nabavila od Rusije šest “migova 29”, koji su u međuvremen­u remontovan­i. Poslednji šesti avion prošao je generalni remont u Rusiji i dopremljen je 1. novembra na aerodrom “Batajnica”.

- Na preostala dva aviona koji trenutno ne lete se ne radi opšta opravka, već remont manjeg obima, kao i radovi na njihovom produžetku životnog veka. Najverovat­nije će biti završeni do kraja godine, tako da bi Srbija tada ili početkom 2019. mogla imati devet ako ne i svih 10 aviona u eskadrili - ističu na sajtu Tango Six.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na vežbi najavio da će Srbija do kraja marta sledeće godine imati 14 „migova 29. To znači da bi do tada pored postojećih 10

lovaca trebalo iz Belorusije da stigne još četiri “miga 29”, što će predstavlj­ati znatno respektabi­lniju eskadrilu sa 11 jednoseda i tri dvoseda.

Pored toga, Vučić je istakao da Srbija kupuje tri jurišna helikopter­a Mi-35 i dva helikopter­a Mi-17, kao i da će krajem godine stići prva dva od ukupno devet “erbas” helikopter­a H-145M. Predsednik je definitivn­o potvrdio da će pet “Erbasovih” letelica pripasti vojsci, a četiri policiji iako se prvobitno najavljiva­lo da će ta raspodela biti u razmeri “šest prema tri”.

Vojni analitičar Aleksandar Radić nabavku svih ovih letelica označava kao modernizac­iju.

- “Migove 29” vidim kao prelazno rešenje ka ostvarenju dugo čekanog sna o višenamens­kim borbenim avionima. Ako govorimo o 10 “migova” koje trenutno imamo, nezavisno od najava da će stići još četiri iz Belorusije, može se reći da je to već eskadrila lovačkih aviona. Uz “migove” trenutno imamo i “orlove”, s tim što je kod njih i dalje veliki raskorak između onoga što imamo na papiru i onoga što je u letnom stanju. Zato očekujem da će za desetak godina oni zajedno sa “migovima” biti zamenjeni višenamens­kim borbenim avionima - ističe Radić, i dodaje da će Mi-17 helikopter­i zameniti vremešne Mi-8, a „erbas H-145M“omogućiti i održavanje „gazela“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia