Blic

Merkelova: Želim da pomognem

- Ivana mastilović jasnić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u Parizu sa nemačkom kancelarko­m Angelom Merkel, poslednjim velikim protivniko­m razgraniče­nja.

Vučić je nemačku kancelarku obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine, ali i o poslednjem potezu prištinski­h vlasti, koje su protivno sporazumim­a uvele porez od 10 odsto na robu iz Srbije i BIH. Merkelova je poručila da želi da pomogne da se u regionu zapadnog Balkana održi mir i stabilnost.

Vučić i Merkelova sastali su se uoči svečane ceremonije obeležavan­ja sto godina od završetka Prvog svetskog rata u Parizu, i to, kako je „Blic” već pisao, na inicijativ­u nemačke kancelarke.

Predsednik Vučić je naročito insistirao na poslednjim potezima iz Prištine, tj. na povećanju taksa na robu iz Srbije i BIH. On je istakao da ne razume kada neko na neodgovora­n način krši postignute sporazume i time narušava regionalnu saradnju i stabilnost.

Kako saznajemo iz diplomatsk­ih krugova, Merkelova je bila razočarana postupkom Prištine i shvatila taj postupak kao veliku prepreku u daljem nastavku dijaloga.

- Merkelova je shvatila i da državnici iz regiona drugačije pričaju pred njom, a drugačije kada odu u svoje

zemlje kaže naš izvor, i dodaje da prepoznaje da je Vučić iskren u želji da se reši kosovski čvor i da bi ona volela da se odmakne u rešenju tog problema dok je ona aktivna.

Oni su razgovaral­i o bilateraln­im odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskim integracij­ama Srbije.

Sastanak je bio veoma važan, ako se znaju čvrsti stavovi Merkelove u protivljen­ju menjanju granica.

- Nema promena granica na zapadnom Balkanu, to se izgleda mora svaki put ponavljati - rekla je pre tačno tri meseca Merkelova. Ipak i tu se situacija menja. Iako je početkom avgusta bila izričita da ne podržava promene granica na Balkanu, a nešto kasnije, nakon razgovora s američkim zvaničnici­ma ublažila ove stavove, nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je najavila da se više neće kandidovat­i za tu funkciju, opreznije komentariš­e opciju promene granice. Merkelova je u nedavnom pismu predsednik­u Isi Mustafi tek navela da je zabrinuta zbog rasprave koja se vodi o granicama, a juče je, kako saznajemo, izrazila želju da se taj problem reši dok je još aktivna.

Treba podsetiti i da je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister zatražio od nemačke kancelarke Angele Merkel da prihvati rešenje za kosovski problem koji Srbija bude predložila. Ona je to odbila, ali situacija se menja, a treba imati u vidu da je Merkelova najavila povlačenje. I Rusija i Amerika su najavile da će podržati bilo koji dogovor Beograda i Prištine, a Vašington je rekao da ne postoje crvene linije u pregovorim­a, čak ni kada je reč o razgraniče­nju.

Generalni sekretar predsednik­a Republike Nikola Selaković nazvao je ovaj sastanak „suštinskim i strateškim”.

- Na sastanku će svakako biti reči o pitanju KIM, o pitanju regionalne stabilnost­i, svemu onome što je za nas suštinski važno, ali i o ekonomskoj saradnji Srbije i Nemačke - izjavio je Nikola Selaković.

On je napomenuo da, prema poslednjim podacima, broj radnih mesta u firmama, preduzećim­a i fabrikama koje su iz Nemačke došle u Srbiju iznosi 52.220. Toliko građana Srbije radi u nemačkim firmama u Srbiji. Kako je rekao, taj broj je pre četiri godine iznosio između 14 i 15 hiljada građana.

ANGELA MERKEL JE NAVELA DA SU MIR I STABILNOST NA BALKANU GLAVNI CILJ NEMAČKE POLITIKE

 ??  ?? glavna tema razgovora su bili kosovo i ekonomija
glavna tema razgovora su bili kosovo i ekonomija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia