Blic

Svet odao počast žrtvama Velikog rata

- Milica bajić

U Parizu je juče svečanom ceremonijo­m, uz prisustvo najmoćniji­h državnika sveta, obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Ceremonija je počela dolaskom zvanica u Jelisesjku palatu, gde ih je dočekao francuski predsednik Emanuel Makron sa suprugom.

Među zvanicama bili su predsednik Evropske komisije Žan-klod Junker, premijer Izraela Benjamin Netanijahu, hrvatska predsednic­a Kolinda Grabar Kitarović, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, srpski predsednik Aleksandar Vučić i mnogi drugi. Najveću pažnju privukli su predsednic­i SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, čiji se sastanak nedeljama očekivao. Do formalnog susreta ipak nije došlo, ali su predsednic­i dve sile sedeli za istim stolom na ručku koji je Makron organizova­o za 130 zvanica u Jelisejsko­j palati. Kasnije je Putin potvrdio da je kratko razgovarao sa Trampom, ali nije precizirao o čemu.

Prethodno su obojica stajali blizu Makrona na zvaničnom delu ceremonije, koji je prema planu trebalo da počne tačno u 11 sati i 11 minuta. Sve je kasnilo nekoliko minuta, prvenstven­o zbog jake kiše i vetra koji je duvao u Parizu.

Zvaničan deo ceremonije kod Trijumfaln­e kapije počeo je čitanjem originalni­h pisama iz Prvog svetskog rata, koja su čitali tinejdžeri. Potom je govornicu preuzeo Makron.

- Na današnji dan pre 100 godina zvonila su zvona svih crkava, bilo je to primirje, bio je to kraj četiri duge, krvave godine rata. Neka ova stogodišnj­ica bude dan kada će se obnoviti počast mrtvima. Mir neka bude vrhovna vrednost. Pobeda je moguća. Jedina borba koju vredi voditi jeste borba za mir, borba za bolji svet - rekao je Makron i potom upozorio na krhkost mira i opasnosti od nacionaliz­ma.

- Tragovi rata nikada neće nestati. Stari demoni se ponovo dižu. Moramo ponovo da potvrdimo našim narodima našu istinsku i ogromnu odgovornos­t - rekao je on.

Predsednik Francuske zatim je obnovio večni plamen u znak sećanja na preminule i položio vence, nakon čega su se zvanice uputile na ručak.

Nakon svečanog ručka Tramp je održao govor na vojnom groblju kod Pariza, gde su pokopani i pali američki borci.

Dok je Tramp odavao počast stradalima u Prvom svetskom ratu, istovremen­o su se na ulicama Pariza okupili demonstran­ti koji su nosili parole protiv dolaska prvog čoveka SAD u Francusku.

 ??  ?? marš u Čast palim borcima
marš u Čast palim borcima
 ??  ?? makron pali večni plamen
makron pali večni plamen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia