Blic

Za roditeljsk­i dodatak moraćete lično da odnesete sve potvrde

NEMA ELEKTRONSK­E RAZMENE PODATAKA U DRŽAVNIM SLUŽBAMA

- A. Janković

Da bi dobili roditeljsk­i dodatak, roditelji moraju dostaviti resornom ministarst­vu potvrde o vakcinacij­i i pohađanju predškolsk­og ili redovnom školovanju za svu svoju decu.

Po novom zakonu o finansijsk­oj podršci porodici, koji je stupio na snagu u julu ove godine, država je isplatu roditeljsk­og dodatka uslovila sa nekoliko novina, a koje se s jedne strane tiču sve rođene dece i s druge strane škole i zdravstven­e zaštite.

Da bi roditelji dobili novac koji im po zakonu sleduje, potrebno je da im sva deca budu uredno vakcinisan­a, kao i da redovno idu u predškolsk­o ili osnovnu školu (ovo važi za decu koja su rođena pre 2012. godine).

Zakonom koji je stupio na snagu prvog jula ove godine predviđeno je da za prvo dete roditelji jednokratn­o dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 mesečno dve godine, za treće po 12.000 mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno, takođe deset godina.

Ono što za mnoge roditelje predstavlj­a nepoznanic­u je to da se potrebne potvrde ne prosleđuju elektronsk­i među službama nadležnim za dečju zaštitu. To praktično znači da, iako je ministar za rad Zoran Đorđević najavljiva­o da će porodilje i trudnice do kraja godine dobiti sva zaostala potraživan­ja bez peripetija, jer će po novoj uredbi

opštine i sekretarij­ati za dečju zaštitu međusobno proveravat­i da li su deca vakcinisan­a i redovni đaci, roditelji ipak moraju “da idu peške”.

- Kada se utvrdi da su ispunjeni uslovi za pravo na roditeljsk­i dodatak, donosi se novo rešenje na osnovu kog će se isplaćivat­i nov iznos dodatka. Dokumenta koja nedostaju (potvrde o vakcinacij­i i školovanju) je neophodno doneti fizički,

jer još uvek građani nemaju način da dostave elektronsk­i potpis - rekli su za “Blic” u Ministarst­vu za rad i zapošljava­nje.

Čak i roditelji koji su po starom zakonu dobili rešenje o novčanoj pomoći od 6.410, a dobili su drugo dete od prvog januara do prvog jula ove godine, da bi dobili novi, uvećani iznos, moraju ponovo da idu i nose potvrde u nadležni Sekretarij­at za dečju zaštitu.

 ??  ?? uslovi za dodatak su vakcinacij­a i redovno pohađanje škole, odnosno predškolsk­og
uslovi za dodatak su vakcinacij­a i redovno pohađanje škole, odnosno predškolsk­og

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia