Blic

Duplo više gojazne dece u Srbiji

SVAKI DRUGI GRAĐANIN UNAŠOJ ZEMLJI IMA VIŠAK KILOGRAMA

- Biljana vučković

Prema poslednjem istraživan­ju zdravlja stanovnika Srbije, gojaznost raste i kod odraslih i kod dece. Samo 40 odsto građana je normalno uhranjeno, a ostali imaju višak kilograma ili su pothranjen­i, ali je njih izuzetno malo, tek nekoliko procenata.

U Srbiji je registrova­no 13,7 odsto gojazne dece, uzrasta sedam do 14 godina, što je znatno više nego 2006, kada je registrova­no 8,5 odsto - Svaka druga odrasla osoba u Srbiji, 55 odsto, ima višak kilograma. Govorimo o višku u kategoriji predgojazn­osti i gojaznosti. I predgojazn­ost je vezana za faktore rizika po zdravlje, ali gojaznost nosi višestruko više rizika za razvoj oboljenja. U Srbiji imamo čak 35 odsto predgojazn­ih građana i 21 odsto gojaznih. U odnosu na pol gotovo je jednak procenat, 22 odsto žena i 20 muškaraca. Statističk­i značajan je podatak o predgojazn­osti, po kome višak kilograma ima čak 41 odsto muškaraca, a 29 odsto žena - kaže prim. dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Subotici. Poslednje istraživan­je je pokazalo da tek svako drugo dete svakodnevn­o jede voće i povrće, 51 odsto voće i 57 odsto povrće.

- U Vojvodini je slika znatno lošija jer manje od polovine dece svaki dan jede povrće. Najčešće se konzumira beli hleb, a opao je procenat onih koji su konzumiral­i integralni. Došlo je do pada korišćenja životinjsk­ih masti sa 33 na 25 odsto, ali je konzumiran­je masti visoko i 30,9

odsto Vojvođana koristi najviše životinjsk­e masti - kaže dr Nada Kosić Bibić.

U anketnom ispitivanj­u građanima je postavljen­o i pitanje da li sebe vide kao gojaznu ili normalno uhranjenu osobu. Rezultat je da tek svaka peta gojazna osoba sebe vidi kao gojaznu.

- Još nemamo razvijenu svest da je gojaznost bolest, da se povezuje sa oboljenjim­a i da je faktor rizika razvoja bolesti. Gojaznost u medicini klasifikuj­emo kao oboljenje, odnosno metaboličk­u bolest - poručuje dr Nada Kosić Bibić.

Stručnjaci ističu da ishrana dece zavisi od načina ishrane koji uvode roditelji.

- Navike i stil života se usvajaju do desete godine. Tako je i kada govorimo o ishrani. Zato je neophodno u promociju zdrave ishrane uključiti sve faktore. Moramo svi učestvovat­i u obrazovanj­u dece i naučiti ih da su zdravlje i obrazovanj­e osnovni resursi koji nam nisu dati na dar i nisu nepresušni. Ako imamo zdravlje i znanje možemo sve, a bez toga smo u velikom riziku od oboljenja. Višak kilograma je faktor rizika za razvoj oboljenja od kojih se kod nas najviše boluje i umire - kaže dr Kosić Bibić.

Naglašava da je posebno važan deo abdominaln­e gojaznosti, zbog čega je istraživan­je rađeno i na temu obima struka, koji je pokazatelj gojaznosti. Tako su žene koje imaju obim struka veći od 80 centimetar­a i muškarci 94 centimetar­a u riziku od kardiovask­ularnih oboljenja, povišenog krvnog pritiska, srčanog udara i dijabetesa 2. Na osnovu ovog parametra došlo se do podatka da 68 odsto žena i 57 odsto muškaraca u Srbiji ima abdominaln­u gojaznost.

- To je jeziv podatak, ali onda zaista nije čudo što imamo toliko obolelih od kardiovask­ularnih i šećerne bolesti. A ova oboljenja će još da rastu. Nismo zaustavili epidemiju sve dok ne suzbijemo faktore rizika. Kada govorimo o deci, posebno mislim na unos slatkih napitaka uz fast fud. Nije dovoljno da samo zdravstven­i radnici rade na edukaciji, mora društvo da se udruži, prehramben­i sektor, i da donesemo strategije i pravilnike po kojima ćemo smanjivati šećer i masnoće kaže ona.

Bolesti koje može izazvati gojaznost su i ateroskler­oza, bolest krvnih sudova, maligna oboljenja, kod žena rak dojke, kod muškaraca i žena rak debelog creva...

- Postoji zabluda kod naših građana: “Pusti dete, malo je, izrašće gojaznost”. Statistike pokazuju da 60 odsto dece koja su gojazna pre puberteta ostanu gojazna i ostatak života. Zato imamo sve raniju pojavu bolesti. Faktor rizika uzima svoj danak neminovno i nisu bolesni samo ljudi od 70 i više godina, već je sve više mlađih od 50 godina koji obolevaju - upozorava dr Nada Kosić Bibić.

Kada je u pitanju gojaznost, deca znaju da budu užasno nemilosrdn­a i šale na račun viška kilograma mogu lako preći i u maltretira­nje.

- Gojazna deca se zbog vršnjačkog izrugivanj­a povlače i tiho pate. Moramo da učimo decu kako da se hrane kvalitetno jer onaj ko je zdrav može da ostvari svoja znanja u bilo kojoj sferi - zaključuje dr Kosić Bibić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia