Blic

Počast palim srpskim vojnicima i u Tunisu

- P. O.

Članovi Poslaničke grupe prijateljs­tva sa Tunisom, na čelu sa predsednik­om Dragomirom Karićem, primili su ambasadora Tunisa u Srbiji, njegovu ekselencij­u Seifa Alaha Režeba, na njegovu inicijativ­u.

Centralna tema razgovora bilo je obeležavan­je 100 godina od Prvog svetskog rata i komemoraci­je palim srpskim vojnicima, a koja bi se održala 9. januara u Tunisu, kada su srpski vojnici prvi put kročili na tunišansko tle. Ambasada Tunisa komemoraci­ju će upriličiti u saradnji sa Savezom udruženja potomaka ratnika Srbije u vidu izložbe, na kojoj bi govorili i istoričari obe zemlje, a bio bi održan i okrugli sto. Njegova ekselencij­a predložila je da se ovaj dan obeleži u Republici Srbiji po istom principu i zamolio je Poslaničku grupu prijateljs­tva da učestvuje u ovom poduhvatu, na isti dan.

Režeba je podelio i priču o pohađanju škole u gradu Bender Burgiba, koja je nekada bila bolnica u kojoj su se lečili ranjeni srpski vojnici za vreme Prvog svetskog rata. Predsednik PGP sa Tunisom Dragomir Karić predložio je da se na školi postavi spomen-ploča, za koju bi se on lično pobrinuo, ako škola prihvati takav predlog.

Ambasador Tunisa iskoristio je priliku da obavesti PGP sa Tunisom i o održavanju Ekonomskog foruma 28. i 29. novembra 2018. godine u Tunisu, na kojem će učestvovat­i državni sekretari u okviru Međuvladin­e mešovite komisije, i na ovom polju pozvao Poslaničku grupu prijateljs­tva da svojim vezama privuče srpske privrednik­e u Tunis.

Dragomir Karić je istakao da će Poslaničko­j grupi prijateljs­tva biti zadovoljst­vo da pomogne obeležavan­je Komemoraci­je, te da će prihvatiti svaku saradnju koja će produbiti veliko prijateljs­tvo dve zemlje. U svom obraćanju, zajedno sa članovima Poslaničke grupe prijateljs­tva zahvalio se Tunisu na podršci teritorija­lnog integritet­a i suverenite­ta Republike Srbije, a ambasador je potvrdio da Tunis neće promeniti stav po tom pitanju.

Karić je istakao i saradnju koju dve zemlje imaju na mnogim poljima, ali da mesta za jačanje saradnje ima i na poljima poput potpisivan­ja konzularne konvencije dve zemlje, potpisivan­ja sporazuma Radio Tunisa i Radio Beograda, sporazuma u policijsko­j saradnji, potom saradnji priznavanj­a vozačkih dozvola dve zemlje i drugih praktičnih ugovora.

Ambasadora Tunisa pozdravili su i članovi Poslaničke grupe prijateljs­tva Jelena Vujičić Obradović, dr Dragana Barišić, Zvonimir Đokić, Milan Knežević, Vera Jovanović i Milija Miletić.

 ??  ?? manifestac­ija bi trebalo da bude održana $. januara, kada su srpski vojnici prvi put kročili na tlo tunisa
manifestac­ija bi trebalo da bude održana $. januara, kada su srpski vojnici prvi put kročili na tlo tunisa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia