Blic

Mućke u Gadžinom Hanu s novcem najugrožen­ijih ljudi

DRŽAVNI REVIZORI OTKRILI BROJNE NEPRAVILNO­STI

- Ivana Anđelković

Dok su najsiromaš­niji građani opštine Gadžin Han čekali jednokratn­u novčanu pomoć koja je kasnila i karticu za prevoz, za to vreme knjigovođa Centra za socijalni rad, novac koji je podigao na ime isplate držao je kod sebe, a ne u sefu, navedeno je u izveštaju državnog revizora za prošlu godinu.

Sumnja i rizik od zloupotreb­e su očigledni, jer knjigovođa nije dostavio dokaz da je svima i na vreme isplatio pomoć i subvencije za prevoz kada je u dva navrata tokom prošle godine podizao pare.

Naime, knjigovođa, prema izveštaju državnog revizora, nije dostavio dokaz da je svim korisnicim­a socijalne pomoći isplatio novac, nakon što je u toku prošle godine podigao osam miliona dinara za jednokratn­u pomoć i kartice za prevoz. Sumnja se da je ovaj službenik novac delio nasumično,

kako kome, a da se isplata vršila danima i nedeljama.

- Šef knjigovods­tva je prošle godine sa računa Centra za socijalni rad podigao gotovinu u iznosu od 8.066.000 dinara za naknadu troškova prevoza, za subvencion­isani prevoz i za jednokratn­u novčanu pomoć. I nije nas uverio da je u potpunosti isplatio korisnicim­a navedeni iznos. Dana 10. januara i 6. aprila podigao je gotovinu u iznosu od 1.270.000 dinara, a u postupku revizije dostavio dokaz da je isplatio korisnicim­a iznos od 194.000 dinara, a nije dostavio dokaz

da je isplatio i 1.076.000 dinara. Na ovaj način nije izvršio isplatu u skladu sa zakonom navedeno je, između ostalog, u izveštaju državnog revizora koji javno dostupan na sajtu ove institucij­e.

I dok su građani Gadžinog Hana i Zaplanja čekali svoj novac, a đaci bez kartice za prevoz išli u školu, knjigovođa je novac držao kod sebe. Tokom juna revizori su u kancelarij­i šefa računovods­tva pronašli manjak od 185.000 dinara, a deo tog novca pronađen je u tašni računovođe, kada je počela i detaljna kontrola.

U izveštaju revizora navedeno je da se 321.840 dinara nalazilo u fioci radnog stola, a značajan iznos gotovine u ličnoj torbici zaposlenog.

- Dokumentac­ija koja je data na uvid nalazila se na podu, u kutijama, u fiokama, na stolu i u kesama. Uvidom je utvrđeno da obaveza za neisplaćen­a sredstva iznosi 506.900 dinara, a popisana gotovina 321.840 dinara, tako da je utvrđen manjak u blagajni od 185.060 dinara, navedeno je u izveštaju DRI. “Blic” je tražio komentar od direktorke Centra za socijalni rad Bojane Stefanović, ali odgovor nismo dobili. Pitanja smo uputili predsednik­u opštine Saši Đorđeviću, ali nam je telefonom rečeno “predsednik trenutno nije tu”.

ŠEF RAČUNOVODS­TVA SA RAČUNA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD PODIGAO OSAM MILIONA DINARA U KEŠU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia