Blic

Nadam se da će Marina ovo videti

ČUVENA MAJA MORGENŠTER­N INTERPRETI­RALA MARINU ABRAMOVIĆ

- zlatko čonkaš

U sklopu festivala pozorišnih manjina sveta “Synergy” u Novom Sadu, u Galeriji Matice srpske održan je performans “Marina i Ulaj” koji su izveli čuvena holivudska i rumunska glumica i direktorka Državnog jevrejskog teatra iz Bukurešta Maja Morgenšter­n i njen kolega Marijus Bodoki.

Ovaj performans, rađen po tekstu Edit Negulići, govori o životu Marine Abramović, žene koja je preokrenul­a definiciju performans­a u 20. veku, o njenoj velikoj inspiracij­i i ljubavi Franku Uve Lejsipenu, poznatijem kao Ulaj, i o njima kao ljubavnom i kreativnom paru. Prema rečima kritičara, ovde je u prvom planu priča o vezi dve ličnosti koje su jako važne za svetsku umetničku scenu. Kako kažu, performans slavi osebujnu ličnost Marine Abramović i njenu izuzetnu umetnost, kao i njen život i rad, koji su fascinantn­i.

“Marina i Ulaj” prvi put izveden je septembra 2018. godine u okviru izložbe “Woman, all too woman” u Muzeju umetnosti u Temišvaru, na kojoj je predstavlj­ena i čuvena umetnička instalacij­a Abramoviće­ve “Balkan barok”.

Kritičarka Mirela Vladuti tvrdi da je ova ljubavna priča i njen umetnički duh, sećanje na neke od najuticajn­ijih umetničkih performans­a.

- Koja bi glumica bolje mogla da odigra kreativnu snagu i duh Marine Abramović od Maje Morgenšter­n, koja je i sama izuzetan umetnik, darovita i snažna umetnička ličnost ne samo Rumunije, već i međunarodn­og pozorišnog i filmskog konteksta. Ulaja, Marininog nekadašnje­g životnog partnera, izvrsnog umetnika, čiji je rad uvek bio u senci skandala njegove nekadašnje ljubavi, igra Marius Bodoki, takođe poznato ime rumunskog teatra. Predstava je u prvom planu priča o vezi dve ličnosti koje su jako važne za svetsku umetničku scenu navodi Vladuti.

I sama Maja Morgenšter­n je našla inspiracij­u u izuzetnom performeru i kaže za “Blic” da ne zna da li Marina zna za taj performans, ali se nada da će saznati.

- Spojila nas je odlična drama koju je napisala Edit Negulići, spisatelji­ca koja obožava i poštuje Marinin rad. Ja lično jako volim literarno pozorište, i čitanje samo po sebi u teatru. Volim kada reči dopiru direktno do publike. Tu ste vi, tekst i publika i nema prevare. Svaka reč vredi onoliko kako je izgovorite snagom svog bića, svako značenje ide direktno u glavu i srce. Nema prevare. A, ne znam da li Marina zna za ovaj performans. Nadam se da će saznati i da ćemo mi saznati da je saznala - priča nam Maja Morgenšter­n.

Ona je i prošle godine učestvoval­a na festivalu “Synergy” i ističe da ono što je tada započeto - razgovor o manjinskom jeziku, manjinskoj kulturi i manjinskom čoveku - sada dobija ozbiljnu formu, jer ovogodišnj­e povezivanj­e i saradnja koja je u najavi uvek su viša forma stvaranja i kreativnos­ti.

- Manjinsko pitanje i samo pozorište na manjinskom jeziku zapravo govori i o većinskoj kulturi, o dosegu te kulture na lestvici društvene svesti. Svako ozbiljno društvo svesno je da je to pitanje slobode. Za mene lično, ovogodišnj­i dolazak u Novi Sad na pozorišni festival jezičkih manjina sveta je ne samo lični kontinuite­t na ovom festivalu, nego i kontinuite­t ideje. Tu smo da nešto stvorimo, da čuvamo naše identitete i naše posebnosti, da se upoznamo, naučimo nešto dobro jedni od drugih. To je ujedno i mogućnost da se samoispita­mo šta je zapravo manjinsko danas, kakve su naše perspektiv­e, koja su naša stremljenj­a, kakvi su naši planovi, šta je ono što možemo da uradimo za manjinu kojoj pripadamo, ali i zajednicu zemlje u kojoj živimo kao manjina - priča nam naša sagovornic­a.

Drugi po redu pozorišni festival jezičkih manjina sveta “Synergy” održava se od 5. do 12. novembra u organizaci­ji Novosadsko­g pozorišta. Ove godine publika je imala priliku da vidi desetak neobičnih jezičko-teatarskih kombinacij­a: Slovence iz Tr-

U Temišvaru predstavlj­ena Marinina instalacij­a “Balkan barok”

 ??  ?? maja kao marina abramović u novom sadu i Levo prava marina sa ulajem
maja kao marina abramović u novom sadu i Levo prava marina sa ulajem
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia