Blic

TITULA ZA JOROVIĆEVU U KINI

Nole je u finalu 6. novembra 2004. pobedio Nemca Larsa Burgusmile­ra sa 6:4, 3:6, 6:4, koji je tada bio peti nosilac. Srbin je iz kvalifikac­ija stigao do borbe za pehar i uspeo da osvoji prvi čelendžer u karijeri.

-

Je poslednji koji Je novak đoković večeras čeka kulminacij­a sezone nalazi se u grupi „gustavo kirten” Ivana Jorović je osvojila titulu u Šenženu. U finalu je pobedila 46. na svetu, Kineskinju Ženg sa 6:3, 2:6, 6:4. Čačanka je obezbedila skok za pedesetak mesta sa aktuelne 186. pozicije na WTA listi. U gradiću Ahen, u Nemačkoj, 65 kilometara zapadno od Kelna, počeo je Novakov put ka vrhu. Ako želimo da budemo baš precizni, taj put je počeo godinu dana ranije kada je Đoković u tadašnjoj državi Srbija i Crna Gora osvojio pehar na jednom fjučersu i postao zvanično profesiona­lac. Ali u Ahenu je Nole prvi put u karijeri podigao trofej namenjen pobedniku čelendžera. Zanimljivo je da je Novak do finala stigao iz kvalifikac­ija, a da je u prvom kolu glavnog žreba pobedio ni više ni manje nego Stana Vavrinku, svog velikog rivala na ATP turu. Ne treba ni podsećati kakvo rivalstvo imaju na ATP turu i kakve su epske borbe vodili. Nole je tada pobedio Švajcarca sa 6:2, 6:3. U drugom kolu je nadigrao Belgijanca Dika Normana sa 7:6 (7:4), 4:6, 6:3, dok je u četvrtfina­lu bio bolji od Švajcarca Bastla sa 6:4, 6:2. U polufinalu je 17-godišnji Novak nadigrao Izraelca Noama Okuna sa 6:3, 6:1.

U velikom finalu igrao je sa 13 godina starijim Nemcem Larsom Burgusmile­rom koji je bio postavljen za petog nosioca. U karijeri, Nemac je osvojio samo jedan turnir, 2003. je bio najbolji u Kopenhagen­u. I kada su svi pomislili da je Đoković već umoran jer je pre borbe za pehar morao da odigra šest mečeva, a iskusni Nemac „samo” četiri meča, publika u Ahenu, u kojem ima i srpskog stanovništ­va, uživala je u trijumfu novog junaka. Junaka koji će nekoliko godina kasnije postati čovek kojem se ceo svet divi! Onaj koji će biti planetarno poznat i koji će ući u istoriju tenisa

kao jedan od najboljih igrača belog sporta svih vremena.

- Pratili smo tada Novaka jer živimo u Ahenu, sećam se tog finala. Veliki

Novak je na putu ka svojoj prvoj tituli na čelendžeri­ma u prvom kolu glavnog žreba savladao Vavrinku, sada velikog rivala smo Noletovi obožavaoci i ja i cela moja porodica. Posebno moj otac koji prati sve Đokovićeve rezultate i drži njegovu sliku na zidu vikendice - kazao je za „Blic” Zoran Pušica, koji se bavi biciklizmo­m i živi u ovom gradu na tromeđi Nemačke, Belgije i Holandije.

On je dodao da se žitelji Ahena i dalje sećaju Novaka, koji je praktično kao dečak u njihovom gradu podigao pehar i vinuo se u svet.

- Voleli bismo kada bi Nole posetio naš grad ponovo. Pošto se bavim biciklizmo­m, a znam da Novak trenira tako što često vozi bicikl, imao bi na raspolagan­ju i to prevozno sredstvo - rekao je Pušica.

Inače, Nole je u toj 2004. osvojio još tri trofeja: čelendžer u Mađarskoj, kao i dva fjučersa, u Mađarskoj i Srbiji i Crnoj Gori. Sve posle toga je istorija. Koju Srbin i dalje piše. Na radost svih.

 ??  ?? trofej na Mastersu u šangaju bio osvojio do sada. njega već od
kada će se u londonu boriti na završnom Mastersu za titulu.
sa iznerom, čilićem i aleksandro­m zverevom đoković sa trofejom osvojenim u ahenu 2014. godine
trofej na Mastersu u šangaju bio osvojio do sada. njega već od kada će se u londonu boriti na završnom Mastersu za titulu. sa iznerom, čilićem i aleksandro­m zverevom đoković sa trofejom osvojenim u ahenu 2014. godine
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia