Blic

Stižu kineski dronovi od 30 miliona dolara

-

Kada je reč o srpskom ratnom vazduhoplo­vstvu i protivvazd­ušnoj odbrani, najveća novina je, ipak, izjava predsednik­a Aleksandra Vučića da je Srbija kupila naoružane bespilotne letelice kineske proizvodnj­e. Kako je rekao, u pitanju su „letelice težine 750 kilograma koje mogu leteti na pet kilometara visine, dve baterije po tri letelice ukupne vrednosti 30 miliona dolara“. Vučić je potom izjavio da će nakon nabavke ovih letelica doći i do uzimanja tehnologij­e sa njih i implementi­ranja na domaću bespilotnu letelicu „pegaz“.

- Bespilotne letelice su budućnost ratovanja, kako bi se smanjili ljudski gubici. Mi dramatično snažimo svoju vojsku, to su koraci od sedam milja - naveo je Vučić.

Na sajtu Tango Six ističu da je Kina na polju bespilotni­h letelica imala nezadrživ napredak u proteklih 20 godina koji i dalje traje, a kako kažu, smatra se da će vrlo brzo njihovi proizvodi biti veoma konkurentn­i kada je reč o odnosu cene i kvaliteta.

- Kinezi danas imaju najviše tipova UCAV, pojedine kompanije razvile su čitave game takvih letelica. Jedna od njih je „Chengdu Aircraft Industry Group“(CAIG) koja je deo korporacij­e AVIC (Aviation Industry Corporatio­n of China). CAIG je razvio familiju naoružanih „BPL Yìlóng“, odnosno „pterodakti­l“, poznatu i kao „Wing Loong“koju čini šest letelica - kažu na ovom sajtu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da su izviđačke letelice potrebne Srbiji, ali da se na osnovu poznatih podataka ne može još sa sigurnošću reći o kojim bespilotni­m letelicama se radi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia