Blic

Nemačka i SAD seraspituj­u za tajni dil Rusa i Albanaca

Sjedinjene Američke Države i najuticajn­ije evropske zemlje već duže su zabrinute zbog saradnje i kontakata koje održavaju najviši zvaničnici Moskve i predstavni­ci vlasti u Prištini, saznaje nezvanično „Blic“.

- Ivana mastilović jasnić

Kako je za naš list potvrdilo više diplomatsk­ih izvora, svi predsednic­i uticajniji­h zapadnih država raspituju se u okvirima institucij­a Evropske unije za taj novoizgrađ­eni odnos.

- Ne prođe nijedan sastanak evropskih predstavni­ka sa Trampovim saradnicim­a zaduženima za region Zapadnog Balkana, a da oni ne pitaju kakav to dogovor prave Rusija i Albanci na Kosovu i o čemu se dogovaraju - kaže jedan od sagovornik­a “Blica”, koji je želeo da ostane anoniman.

Isto je i na sastancima sa Emanuelom Makronom, Angelom Merkel i drugim evropskim liderima.

- U poslednjih nekoliko meseci nemačka tajna služba otkrila je više sastanaka najviših ruskih zvaničnika sa rukovodstv­om Prištine, i to je odmah bio znak za uzbunu - navodi naš izvor.

Na jednom od tih sastanaka, na pitanje da li je na pomolu dil Moskve i Prištine, predstavni­k jedne od ambasada je rekao da Rusija sve radi da spreči da se postigne sporazum između Srba i Albanaca, jer se plaši za svoju poziciju u ovom delu Evrope i da bi mogla da izgubi uporište.

- Ako se Srbi i Albanci dogovore, Rusi strahuju da više neće biti nikome važni i da će izgubiti sve od uticaja što imaju na Balkanu - poručio je čovek iz ambasade, prenosi naš izvor.

Tajni susreti uticali su i na nedavnu promenu i zaokret u američkoj politici prema Kosovu.

Nesumnjivo, položaj Srbije nikada nije bio teži, a državni vrh i Aleksandar Vučić tek će se naći pred izazovima.

Iako popuštaju po pitanju dijaloga i dogovora srpske i albanske strane, Amerikanci ipak ostaju glavni mecena Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. Rusi, gledajući svoj interes, ne žele dogovor, što je svima sve jasnije. Stav Evrope video se u Parizu na proslavi stogodišnj­ice od završetka Prvog svetskog rata, kada Srbija kao zemlja koja je dala najviše žrtava nije ispoštovan­a. Osim Nemačke i Angele Merkel, čija je moć sve manja, gotovo da nema nikog ko je na strani toga da se dođe do rešenja.

Posle problema koji je nastao zbog rasporeda sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavan­ja završetka Prvog svetskog rata u Parizu, prevashodn­o zbog toga što se kosovski predsednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednik­a Rusije Vladimira Putina, došlo je do zvaničnog susreta Putina i Tačija. To je stiglo kao potvrda da je došlo do nove epizode u odnosima Moskve i Prištine.

O ovom susretu javnost je obavestio sam Tači, na

RUSI STRAHUJU DA ĆE NAKON DOGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE IZGUBITI SAV UTICAJ NA BALKANU

svom Tviter nalogu, gde je podelio niz fotografij­a sa tog susreta, ali i detalj njihovog razgovora.

Naime, Tači je uz fotografij­e na kojima se vidi rukovanje i razgovor sa ruskim predsednik­om napisao:

“U Parizu sam se sastao sa predsednik­om Ruske Federacije Vladimirom Putinom, sa kojim sam razgovarao o dijalogu o normalizac­iji odnosa između Srbije i Kosova i sveobuhvat­nom, pravnoobav­ezujućem sporazumu. Na ovu temu predsednik Putin je bio jasan: ‘Ako vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati‘”, napisao je Tači.

Tačijev tvit prenela je ruska agencija Tass, uz napomenu da Kremlj nije izdao nikakvo saopštenje o tom susretu.

Naši sagovornic­i tvrde i da je povlašćeni status koji je kosovski predsednik Hašim Tači dobio u Parizu u stvari pokušaj da se popravi njegova pozicija na unutrašnje­m političkom planu.

- Tačijeva pozicija na Kosovu se klima, ugrožen je, i toga su njegovi zapadni saveznici svesni. Zbog toga su tokom, pre, za vreme i nakon ceremonije učinili sve da mu daju na značaju. Da li su u tome uspeli dugoročno, ostaje da se vidi, ali je u svim prištinski­m medijima Tači ispao pobednik, pa je makar na kratko cilj ispunjen - kaže naš sagovornik.

Isti izvor kaže i da najbliži saveznici Hašima Tačija, s obzirom na podršku koju on sada uživa u javnom mnjenju na Kosovu, sumnjaju da on može da uradi nešto kako bi se dogovor sa Beogradom postigao tako da obe strane budu zadovoljne.

 ??  ?? srbija, kao država koja je dala najviše žrtava u prvom svetskom ratu, nije dobila odgovaraju­ći tretman. vučić nije dobio odgovaraju­će mesto donald tramp angela merkel emanuel makron
vladimir putin hašimu tačiju ne samo da nije bilo mesto među najuticajn­ijim svetskim državnicim­a nego ni u parizu
srbija, kao država koja je dala najviše žrtava u prvom svetskom ratu, nije dobila odgovaraju­ći tretman. vučić nije dobio odgovaraju­će mesto donald tramp angela merkel emanuel makron vladimir putin hašimu tačiju ne samo da nije bilo mesto među najuticajn­ijim svetskim državnicim­a nego ni u parizu
 ??  ?? ipak se poznaju: bliski susret u parizu
ipak se poznaju: bliski susret u parizu
 ??  ?? kakav dil prave vladimir putin i hašim tači?
kakav dil prave vladimir putin i hašim tači?
 ??  ?? angela merkel i aleksandar vučić
angela merkel i aleksandar vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia