Blic

Zdravlje ulazi na usta

- BILJANA VUČKOVIĆ, novinarka

Svaki drugi građanin Srbije ima višak kilograma, a za deset godina broj gojazne dece je udvostruče­n. Podaci o našem zdravlju su zastrašuju­ći jer gojaznost je - bolest!

Dobra stvar je što to može da se menja, ali je potrebno „zasukati rukave“. Stručnjaci nam poručuju da treba da menjamo navike i trpezu i da ne budemo uvereni da će nam deca izrasti kilograme. Statistika pokazuje da neće i da gojazni tinejdžeri ostaju gojazni do kraja života.

#

Ne štedite vreme ni novac, jer ne kaže se džabe da zdravlje ulazi na usta!

Volimo da jedemo dobro, ali ne vodimo računa o tome šta jedemo i koliko jedemo. Zanemaruje­mo u ishrani voće, povrće, integralne žitarice. Da cela situacija bude još gora, tek svaki peti građanin sebe vidi kao gojaznu osobu.

Za Srbiju bi se moglo reći, kada je ishrana u pitanju, što severnije to masnije, jer Vojvođani naveliko koriste životinjsk­e masti. Upravo zato ponajviše boluju od kardiovask­ularnih, malignih i šećerne bolesti.

Tako smo došli do odgovora na pitanje zašto sve više mlađih ljudi oboleva. Zato, roditelji, menjajte svoje i navike svoje dece. Umesto grickalica i fast fuda obradujte mališane poslastico­m od žitarica ili voća i ostanite uporni u želji da dete bude aktivno, da se bavi sportom i da umesto da stalno sedi za računarom češće makar protrči parkom.

Ne štedite vreme, ali ni novac, jer ne kaže se džabe da zdravlje ulazi na usta!

Nažalost, spisak bolesti koje mogu biti prouzrokov­ane viškom kilograma je poveći. I pored toga, mi se igramo životima i ne uspevamo da odolimo ukusima. Neko će reći da su nam trpeze nekada bile obilnije i bogatije, a da ipak nije bilo toliko bolesnih građana. Istina, ali nekada nismo živeli kako danas živimo, na dugme.

Da bi se to promenilo, mora celo društvo da se menja. Ali, za početak, počnite od sebe. Od svog deteta. U svojoj kuhinji. I uvek imajte na umu da zdravlje ulazi na usta!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia