Blic

Ambasador Mondoloni se izvinio građanima i Vučiću

-

Zbog skandala oko rasporeda sedenja na ceremoniji u Parizu, francuski ambasador izvinio se građanima Srbije i predsednik­u Vučiću.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio je izvinjenje zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavan­ja Dana pobede u Parizu.

- Malo sam tužan jer je trebalo da slavimo našu zajedničku pobedu uoči najavljene posete francuskog predsednik­a Srbiji. Ovo je na neki način sve to malo pokvarilo za nas - istakao je Mondoloni i dodao da je reč o nespretnos­ti koja je, kako je ocenio, za žaljenje. On je istakao da su Srbija i Francuska veoma bliske, da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila skoro trećinu stanovništ­va, 62 odsto muške populacije, i da Francuska to ne zaboravlja. On je istakao da ne zna šta se tačno desilo u Parizu, pošto je u to vreme prisustvov­ao u Beogradu ceremoniji na Francuskom vojnom groblju.

Na pitanje kako komentariš­e naslove, poput jednog da se Francuska obrukala zbog svega, Mondoloni je ponovio da je to bila greška i nespretnos­t za žaljenje.

- I ja čitam novine, to je bila greška za žaljenje i molimo predsednik­a Vučića i srpski narod za izvinjenje - poručio je Mondoloni.

Raspored sedenja zvanica, šefova država i vlada na svečanosti u Parizu izazvao je negodovanj­e mnogih zvanica, posebno zbog mesta koje je dobio Hašim Tači.

- To su slike, ali realnost je da nije bilo značajnije­g

Jedno su slike, ali realnost je da nije bilo značajnije­g protokolar­nog dočeka za Kosovo nego za Srbiju, Tači je samo bio u fokusu kamera

protokolar­nog dočeka za Kosovo nego za Srbiju, a kako su se stvari odvijale, Tači je možda bio u fokusu kamera. Treba biti na tom mestu i videti kako se to zaista desilo - navodi Mondoloni.

Predsednik Vučić zahvalio je ambasadoru Francuske na divnim rečima i poštovanju koje je pokazao prema srpskim žrtvama.

Vučić je na Tviteru, povodom izvinjenja koje mu je Mondoloni uputio, napisao:

„Hvala ambasadoru Mondolonij­u na divnim rečima i poštovanju koje je pokazao prema srpskim žrtvama. Srbija će na veličanstv­en način dočekati predsednik­a Makrona“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia