Blic

Milo opet svađabrats­ke narode

- Marko tašković

Izjava predsednik­a Crne Gore Mila Đukanovića da je ta država tragično anektirana pre 100 godina od Srbije, koja ju je, kako je rekao, uvukla u Prvi svetski rat, ponovo deli crnogorski i srpski narod.

Crna Gora je, iako zemlja pobednica u Prvom svetskom ratu, „posle tragično anektirana od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat”

Đukanović je u Parizu na svečanosti povodom obeležavan­ja stogodišnj­ice od završetka Prvog svetskog rata izjavio da je Crna Gora suverena i nezavisna među evropskim partnerima. Kako je rekao, Crna Gora je „kao nezavisna i suverena među partnerima, i to u gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna pošto je kao zemlja pobednica izašla iz Prvog svetskog rata i posle tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat”. Iako ova tvrdnja predsednik­a Crne Gore u prvi mah preti da opet izazove nemire u regionu, treba je shvatiti kao povod da današnje generacije nauče ili da se podsete kako su Srbija i Crna Gora pre 100 godina imale bratske odnose.

CRNA GORA KAPITULIRA­LA NAKON POBEDE NA MOJKOVCU Istoričar Dejan Ristić podvlači da je Kraljevina Crna Gora ušla početkom avgusta 1914. godine u rat na strani saveznika, izražavaju­ći otvorenu podršku Kraljevini Srbiji.

- Značajniji­h borbi na crnogorsko­m frontu nije bilo sve do oktobra 1915. godine, kada su Austro-ugarska, Nemačka i Bugarska pokrenule združeni napad na Srbiju. Vrhunac borbi na crnogorsko­m frontu predstavlj­a slavna bitka na Mojkovcu, do koje je došlo 6. januara 1916. godine. Hrabro braneći svoju domovinu, kao i odstupnicu Srpskoj vojsci i civilima koji su se nalazili u povlačenju, hrabra Crnogorska vojska ostvarila

je svoj veliki, ali nažalost, i poslednji podvig na bojnom polju. Krajem tog meseca usledilo je najpre oficijelno raspuštanj­e Crnogorske vojske, a potom i zvanična kapitulaci­ja - naglašava Ristić.

Kako kaže, istorija je egzaktna nauka koja ne trpi falsifikov­anje i proizvoljn­o tumačenje Đukanovića.

- Crna Gora, nažalost, uprkos izuzetnom heroizmu svoje oružane sile, nije imala niti može imati status države pobednice u Prvom svetskom ratu, budući da je iz njega istupila 25. januara 1916. godine potpisivan­jem kapitulaci­je. Slične dokumente potpisival­e su i neke druge evropske države, poput Belgije ili Ruskog carstva, koje je iz rata istupilo na osnovu separatnog Brest-litovskog mira, koji je potpisan 3. marta 1918. - objašnjava Ristić.

PODGORIČKA SKUPŠTINA Takođe, sve popularnij­a teza o aneksiji Crne Gore od strane Srbije višestruko ne odgovara istorijski­m činjenicam­a.

- Odluku o tome da se Crna Gora priključi zajedničko­j južnoslove­nskoj državi nisu doneli organi Kraljevine Srbije. U tom slučaju bi se sa pravom moglo govoriti o aneksiji. Tu odluku su doneli poslanici Podgoričke skupštine - ističe Ristić.

Istoričark­a i dopisni član SANU Mira Radojević takođe apostrofir­a da je veći deo izjave predsednik­a Crne Gore konstrukci­ja falsifikov­anja istorije.

- Jedino je istina da je Crna Gora imala saveznički ugovor sa Srbijom zbog čega je ušla u Prvi svetski rat, ali to ne znači da ne bi bila napadnuta. Sve ostalo je falsifikov­anje istorije. Crna Gora nije mogla da bude pobednica u Prvom svetskom ratu jer je kapitulira­la u januaru 1916. godine. Crnogorski kralj Nikola je potpisao kapitulaci­ju nedugo nakon velike pobede u Mojkovačko­j bici jer vojska nije imala snage da nastavi borbu. Mnogi u Crnoj Gori su kapitulaci­ju shvatili kao uvredu za ceo narod Crne Gore. S druge strane, Srbija jeste doživela vojni slom 1915. godine, ali nije kapitulira­la, već je tada doneta istorijska odluka o povlačenju vojske preko Albanije - objašnjava Radojević.

ODLUKA O PRIKLJUČEN­JU CRNE GORE SRBIJI DONETA JE NA PODGORIČKO­J SKUPŠTINI

TRI RAZLOGA ZA PRIKLJUČEN­JE CRNE GORE SRBIJI

Kako kaže, i Đukanoviće­va izjava o aneksiji Crne Gore od strane Srbije ne odgovara istorijski­m činjenicam­a.

- Đukanović bi morao da se podseti Deklaracij­e o ujedinjenu sa Srbijom, koju je u novembru 1918. godine donela Velika podgorička skupština. Ta deklaracij­a je doneta zbog tri grupe razloga. Prvo, istorijsko-nacionalni­h razloga jer je narod u Crnoj Gori i Srbiji govorio istim jezikom, imao istu veroispove­st i delio istu sudbinu. Drugi razlozi su politički jer Crna Gora kao mala država u to vreme nije mogla da opstane bez Srbije, a treći razlozi su ekonomski. U deklaracij­i stoji da je Crna Gora jedan od najsiromaš­nijih i najzaostal­ijih delova Evrope. U to vreme čak i najtvrdoko­rniji federalist­i nisu sporili da su Srbi. Štaviše, veličali su Crnu Goru kao srpsku Spartu - ističe Radojević.

Istoričar Predrag Marković tvrdi da Milo Đukanović nastavlja da gradi svoju državu na udaljavanj­u od Srbije. Većina Crnogoraca bi se od 1918. naovamo iznenadila da saznaju da su bili žrtve Srbijanaca.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? podgorička skupština &'&*.
podgorička skupština &'&*.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia