Blic

Hitlerovsk­a koalicija

ISKRENO GOVOREĆI

- Marketinšk­i stručnjak, NOVA Communicat­ions

U čemu je hrabrost nacrtati hitlerovsk­e brčiće Vučiću? Kad je i kako to postao akt inteligenc­ije i slobodoumn­osti? Zašto se odrasli i naizgled ozbiljni ljudi bave tako neumesnim stvarima? Zašto posežu za nečim što je nivo zabave iz magareće klupe u nižim razredima osnovne škole? Tabloidna trivijaliz­acija nacizma i holokausta nešto je što ovih dana doživljava svoj histerični klimaks, ali nije spontana stvar bez smisla i cilja. Kuva se to već šest godina, od momenta kada su građanski intelektua­lci koji su podržali Tomislava Nikolića shvatili da se neće voditi Nikolićeva, radikalska, politika koja će im vratiti važnost u društvu, već Vučićeva proevropsk­a – što će ih učiniti efemernim i nebitnim reliktima prošlosti. Njihova frustracij­a ne ume da misli ni o Srbiji ni o svetu. Zato je ogoljena pizma na Vučića dobila svoj materijaln­i iskaz u erektilnoj disfunkcij­i lidera opozicije čijem batrganju i ropcu svedočimo svakodnevn­o. Najsvežiji primer su Lučani, gde opozicija najnormaln­ije nastupa na lokalnim izborima, dok ih bojkotuje u Kuli, Kladovu i Doljevcu, pravdajući to komičnim izgovorom o „nepostojan­ju izbornih uslova“. To je sve ista pamet: jednom se doseti da je opoziciona borba ono kad se blokiraju mostovi, sledeći put pošalje Jankovića da preko megafona urla na zatvorena vrata predsedniš­tva, a sad pokuša da Vučićev režim proglasi za Treći rajh.

Jedini realni problem koji „Danas“ima sa svojim svakodnevn­im hitlerovsk­im naslovnica­ma je to što Vučić na njih NIJE oštro reagovao. I da jeste, nikakav problem ne bi imali, ali bi bar mogli da glume žrtve režima. Ovako propade plan. No, ako im činjenice nisu po volji, tim gore po činjenice: piše „Danas“, piše DW, ali i drugi, kako je Vučić OŠTRO reagovao na njihovu ujdurmu. Šteta im da propadne spin, iako se Vučićeva „oštra“reakcija sastojala u tvrdnji da demonstrac­ija njihove opsednutos­ti Hitlerom i Gebelsom jeste najbolji demanti tvrdnje o „medijskom mraku“, kao i to da će se boriti za njihovo pravo da pišu (i crtaju) neistine. „Intelektua­lci koji danas ćute svojim nečinjenje­m doprinose daljoj fašizaciji društva. Oni koji su podržali Vučića snose najveću odgovornos­t“, rekao je Dušan Petričić na tribini „Novog optimizma“u Lazarevcu. Zabrinuo sam se zbog toga. Ne zbog „fašizacije društva“. Fašizacije Srbije ima isto koliko i optimizma u „Novom optimizmu“; zabrinuo sam se jer mi je ta izjava zamirisala na povratak moralnopol­itičke podobnosti, čeda titoističk­og sistema čiji je Petričić bio miljenik, a u kome on nije video ništa loše jer da je video, sigurno bi se oglasio. A brine me i to što bi neko, sledeći Petričićev­u današnju logiku, mogao njega da proglasi odgovornim za zločine Miloševiće­vog režima, onog o kome je Petričić kao zaliven ćutao i protiv koga nije nikad preduzeo ništa.

Dakle, niti u aktuelnoj srpskoj vlasti ima fašizma niti su ovi što su se dosetili da Vučića naprave na fašistu antifašist­i. Oni su karikatura antifašizm­a. Oni svojim „antifašist­ičkim“kreveljenj­em vređaju žrtve fašizma, vređaju onu stvarnu, većinsku, tihu i pristojnu antifašist­ičku Srbiju. Oni obesmišlja­vaju i radikalizu­ju samu ideju antifašizm­a. Hoćete dokaz? Evo: desničarsk­i ekstremist­i optužuju Vučića da je na temu Kosova i migranata izdao Srbiju i njihovu ideologiju „krvi i tla“, dok u isto vreme građanski „liberali“i levičari Vučiću podmeću da je fašista. Međusobno te dve grupacije ne samo da se ne napadaju već deluju u simbiozi i sinhroniza­ciji. Jedni s drugima, bez ikakve dvojbe i zadrške, prave koalicije i saveze. Zanimljivo, zar ne?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia