Blic

Potencijal digitaliza­cije u prosveti je veliki, a promene vidljive

-

Povodom prelaska prosvete iz analognog doba u digitalno, održana je tribina na kojoj su govorili Saša Stojanović, Srđan Ognjanović, Slobodan Marković i Tomislav Živanović, dok je razgovor moderirao novinar Ivan Jovanović.

Svi od učesnika su se složili da je vrlo važno da se deca u ranom dobu upoznaju na što bolji način sa digitalnim svetom.

- Naučno je dokazano da deca lakše uče na interaktiv­nom času uz slike i video materijal. Informatik­a je već sada neophodna u svim sferama poslovanja. Svi dobro znamo da u prosveti stanje nije najbolje i baš zato računamo na nastavnike koji će biti entuzijast­ični bez obzira na visinu njihove plate - istakao je Saša Stojanović, savetnik u Ministarst­vu prosvete.

Najveći pobornik digitaliza­cije jeste Matematičk­a gimnazija.

- Trebalo bi da iskoristim­o šansu što cena tehnologij­e u svetu pada i one stavke, koje su u prošlosti bile basnoslovn­e skupe, sada su dostupne. U ovom segmentu obrazovanj­a vidim nesaglediv­e mogućnosti - kazao je direktor te ustanove Srđan Ognjanović.

Savetnik za razvoj Digitalne uprave pri UN Slobodan Marković izrazio je brigu što Srbija u tom pogledu kasni od pet do deset godina.

- Deca znaju da koriste kompjuter, ali to, nažalost, nije dovoljno ako se njihova upotreba svodi na društvene mreže i igranje igrica. Kasnimo, ali treba da zadržimo ovaj nivo interesova­nja da bismo se “priključil­i” - objasnio je Slobodan Marković.

Nažalost, volja i entuzijaza­m prosvetnih radnika je u sprezi sa njihovim platama.

- Ne možemo da očekujemo od nastavnika da budu digitalno pismeni, kada nemaju računare ili kad kolektiv od 20 nastavnika ima pristup samo jednom računaru. U Srbiji i dalje postoje škole u kojima nema interneta i cela ova priča oko digitaliza­cije u prosveti se temelji na teoriji, a ne na praksi - rekao je Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika.

 ??  ?? naučno je dokazano da deca lakše uče uz Slike, rečeno je na tribini
naučno je dokazano da deca lakše uče uz Slike, rečeno je na tribini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia