Blic

Vukovi Vuka i Vule zbrinuti u Grčkoj

KRAJ SAGE MLADUNACA SPASENIH KOD LESKOVCA

- Branko Janačković

Vukovi Vuka i Vule, koje je junu prošle godine kao jednomeseč­ne mladunce kraj uginule majke pronašao jedan meštanin sela Đinđuša kod Bojnika, prebačeni su u specijaliz­ovano prihvatili­šte za krupne zveri “Arcturos Environmen­tal Center” u Grčkoj.

Akciju zbrinjavan­ja sprovelo je Ministarst­vo zaštite životne sredine, zajedno sa nevladinom organizaci­jom „Četiri šape“i Zoološkim vrtom grada Beograda u sredu, 7. novembra 2018, čime je okončana višemesečn­a saga o nesvakidaš­njoj sudbini mladunaca ove zaštićene vrste.

- Životinje su upućene na dalje zbrinjavan­je i negu u sklopu specijaliz­ovanog prihvatili­šta za krupne zveri “Arcturos Environmen­tal Center” u Grčkoj jer njihovo puštanje u prirodu nije bilo moguće, budući da u Republici Srbiji trenutno ne postoje odgovaraju­ći uslovi - navode u Ministarst­vu zaštite životne sredine.

Vukove je od sigurne smrti spasio meštanin sela Đinđuša pronašavši ih u šumi kako leže kraj uginule majke, koja je verovatno bila otrovana nedaleko od brloga.

On je uzeo mladunce da bi ih spasao od uginuća, a potom, kako je ranije saopštio Zavod za zaštitu prirode Srbije, o tome obavestio nadležno lovačko Udruženje “Radan” u Bojniku. Vukovi Vuka i Vule ubrzo su postali medijska atrakcija, a priča o njihovoj neobičnoj sudbini i spasavanju obišla je Srbiju. Ubrzo su se u rešavanje sudbine mladunaca ove zaštićene vrste uključile nadležne stručne institucij­e, pa su nakon vanrednog inspekcijs­kog nadzora u februaru ove godine prebačeni u Zoo-vrt u Beogradu.

- Meštanin koji je pronašao životinje mlade jedinke je smestio u pogodnu pomoćnu prostoriju, hranio ih je kao sasvim male mladunce kozjim mlekom, a kasnije mlevenim goveđim mesom. Mladunce vukova je vakcinisao protiv besnila i štenićaka. Opšti utisak je da su mladi vukovi dobro čuvani - konstatova­li su stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije koji su u februaru ove godine učestvoval­i u vanrednom inspekcijs­kom nadzoru.

Istog dana Zavod za zaštitu prirode Srbije organizova­o je transport oduzetih mladih vukova do Zoološkog vrta u Beograd, gde su privremeno smešteni u karantin radi provere zdravstven­og stanja pre konačne odluke o njihovom zbrinjavan­ju u odgovaraju­će Prihvatili­šte za divlje životinje.

Meštanin ih je našao kraj vučice koja je uginula od trovanja

 ??  ?? o vuki i vuletu Se brinuo meštanin dok nisu prebačeni u beo zoo-vrt
o vuki i vuletu Se brinuo meštanin dok nisu prebačeni u beo zoo-vrt
 ??  ?? gotovo da Su Se pripitomil­i tokom Svog zatočeništ­va
gotovo da Su Se pripitomil­i tokom Svog zatočeništ­va

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia