Blic

Niže cene tehničkog sa novim zakonom

Počela je izrada novog zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, kojim će provizija polise za automobile od pet odsto biti korigovana bar na 10, što bi mogao da bude i uvod za pad cene tehničkih pregleda, saznaje „Blic“.

- Slađana Vukašinovi­ć

Drugim rečima, moglo bi da dođe do prevazilaž­enja sukoba koji je nastao zato što su osiguravaj­uće kuće ukinule stimulacij­u za prodaju svojih polisa tehničkim servisima sa nezakoniti­h 20 na zakonitih pet odsto, zbog čega su i povećane cene tehničkih pregleda. Njihov međusobni rat platili su vozači, kojima je iz džepa izbijeno duplo više para nego pre nekoliko meseci jer trenutno nikakvim propisima nije određena minimalna i maksimalna cena tehničkog pregleda. Tako su servisi nagli pad svojih prihoda po osnovu provizije od polisa nadoknadil­i povećanjem cena, koje su negde dostigle i duplo veće iznose. Izvor “Blica” iz Ministarst­va finansija tvrdi da je zato formirana Radna grupa, koja ima obavezu da promeni zakonsku regulativu. - Ovaj haos je nastao jer propisana provizija od pet odsto se nije primenjiva­la u praksi. Naime, NBS je pre četiri godine, nakon poplava, omogućila osiguravač­ima da podignu cenu obaveznog osiguranja automobila za 45 odsto, kako bi nadoknadil­i štetu. Od tog iznosa, tehničkim pregledima je pripadalo 20 posto, 15 odsto više nego što zakon dozvoljava. To im je iznenada ukinuto, a obrazložen­je osiguravaj­ućih kuća servisima je bilo da je to naložila NBS. Zato je na terenu došlo do pravog malog rata servisa i osiguravaj­ućih kuća, pa se čak i obustavila prodaja polisa. Zvaničnog saopštenja o tome nema od NBS, ali osiguravaj­uće kuće ga nezvanično plasiraju na terenu što dovodi do konfuzije - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je zbog svega ovoga guvernerka Jorgovanka Tabaković insistiral­a da se intenzivir­a rad radne grupe za izradu novog zakona.

- Radnu grupu čine predstavni­ci Ministarst­va finansija i drugih nadležna ministarst­va, NBS i osiguravaj­ućih društava. Oni u okviru sveukupnih izmena moraju da se dogovore i oko izmene člana 45 Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji je donet još 2009. godine, kojim je visina provizije polise osiguranja pet odsto. Taj procenat će se najverovat­nije promeniti i postoje predlozi da on bude između 10 i 12 posto, čime će ukloniti kamen spoticanja na relaciji osiguravaj­uće kuće - tehnički pregledi. Ako se to desi, onda bi i cena tehničkih pregleda trebalo da padne - kaže naš sagovornik.

S tim se slažu i u Nacionalno­j asocijacij­i tehničkih pregleda (NATEP), ali odbijaju da odgovornos­t za ovakvo stanje se upućuje na njihovu adresu.

- Nije bilo nikakve organizova­ne akcije za povećanje cene, već je reč o čistom preživljav­anju. Naime, mnogo se stvari desilo za kratko vreme koje direktno ugrožavaju opstanak servisa. To se odnosi na nova zakonska rešenja koja su uvela nove standarde i u opremanju, ali i trajanju pregleda, koja nam znatno smanjuju prihode. Na sve to, provizija osiguravaj­ućih društava smanjena je sa 20 na pet odsto - kažu u NATEP-U.

 ??  ?? VISINA PROVIZIJE POLISE TREBA DA SE PODGINE SA 5 NA 10-12 ODSTO, ŠTO će SMANJITI CENU PREGLEDA
VISINA PROVIZIJE POLISE TREBA DA SE PODGINE SA 5 NA 10-12 ODSTO, ŠTO će SMANJITI CENU PREGLEDA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia