Blic

U Srbiji bi me nosili na rukama

ZDRAVKO MAMIĆ, TVORAC ČUDA ZVANOG DINAMO, ZA „BLIC” KAŽE Najboljeg fudbalskog menadžera u regionu i nezvanično­g vladara hrvatskog fudbala sreli smo na Internacio­nalnom sportskom simpozijum­u, godinu i po pošto smo ga posetili u Zagrebu.

- Igor velimirovi­ć Prošle godine ste na Simposaru proglašeni za najboljeg menadžera u regionu, a sada ste, uoči premijere filma “Švabo iz Sarajeva” o Ivici Osimu, autora poznatog novinara Sabahudina Topalbećir­evića, dobili ovacije punog Bosanskog kulturnog

Zdravko Mamić, sa trenutnom adresom u Međugorju, boravio je dva dana u Sarajevu. Raspoložen, nasmejan, u društvu prijatelja, neupućeni ne bi pomislio da je reč o osobi koja je 6. juna ove godine nepravosna­žno osuđena na šest i po godina zatvora zbog, kako stoji u presudi, “izvlačenja novca iz Dinama i nanošenja štete državnom proračunu”. Od tada, dakle, od dana uoči donošenja presude nalazi se u Bosni i Hercegovin­i. Mamić je u Sarajevu dočekan raširenih ruku.

- Tako me tretiraju svuda osim u mojoj Hrvatskoj. Tamo sam zločinac, neprijatel­j broj jedan. Ako sam vladao hrvatskim fudbalom duže od deset godina i bio napadan za sve, onda valjda imam zasluge i za svetsko srebro, 14 igrača u finalu, za plasman mlade reprezenta­cije na Evro, za Dinamovo evropsko proleće koje sam sanjao. Nema igrača u ovoj ekipi kojeg ja nisam doveo do trenera Nenada Bjelice, a osigurao sam klubu finansijsk­i mir prodajom Sose, Benkovića, Ćorića, Sudanija, Hodžića... Saberite koliko je to miliona evra kaže Mamić za „Blic”.

- Znam da bi me u Srbiji nosili na rukama, ali (smeh)...

- Kako da ne, javljaju se, pozdravlja­ju me, daju mi izjave podrške Vlada Bulatović, Dragan Džajić, Dule Savić, Zoran Filipović, Žarko Zečević, Nenad Bjeković i mnogi, mnogi drugi... Hvala im.

- Znam. To me drži. Uspesi me drže.

- Ma srećan sam zbog toga, naravno. Pa što ne bih bio. Hrvatska reprezenta­cija je dokazala da i mi mali bez velikog novca možemo sa velikima, bogatima.

- Ne priznajem tu presudu jer su je sačinili neovlašćen­i tužioci koji su izvršili udruženi zločinački poduhvat s predsednik­om županijsko­g suda u Osijeku i sudijama. Presuda je davno pre dogovorena, a suđenje je bilo samo dimna predstava za javnost. Ta je presuda ruganja svim građanima Hrvatske i celokupnoj pravnoj struci. Sudija je za obavljeni posao odmah nagrađen, pa je nakon presude imenovan drugostepe­nim sudijom. Neka se stide. Ali jednog dana staćemo pred lice boga pred vrhovnog sudiju svih sudija koji sudi po pravdi, gledajući dela.

Samo me u mojoj Hrvatskoj tretiraju ružno kao da sam neki zločinac

- Pa eto, Amer Gojak je sad reprezenta­tivac BIH zahvaljuju­ći igrama u Dinamu. A Gojak nikad ne bi bio u „Maksimiru“da nisam otišao po njega u Sarajevo, isplatio i njega i njegov klub Olimpik, prepoznao pre svih da bi mogao biti klasa. Ti uspesi svih mojih igrača, od Luke Modrića do njih 14 u finalu SP, do rapsodije Dinama, to je ono što me drži jer znam da sam radio šta treba i da sam nepravedno osuđen - zaključio je Mamić.

 ??  ?? zdravko mamić se u sarajevu sa zadovoljst­vom odazvao na intervju za „blic“
zdravko mamić se u sarajevu sa zadovoljst­vom odazvao na intervju za „blic“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia