Blic

Ukleti Sizif crnogorski

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

da je aktuelni sukob Srbije i Crne Gore oko niza pitanja - od statusa Kosova i položaja SPC do prava Srba - fabrikovan? Nikako, u pitanju su gorući problemi koje nije bilo moguće gurnuti pod tepih. Evo, na primer, stogodišnj­ica primirja u Prvom svetskom ratu i Podgorička skupština su pitanja koja se prosto više ne mogu ignorisati. Prethodnih 99 godina nekako je prošlo u pristojnom razmimoila­ženju između onih koji smatraju da je u pitanju ujedinjenj­e dve bratske države i drugih, koji pomenutu skupštinu označavaju kao akt agresije prema Crnoj Gori, ali ove, kobne 100. godine, stvari su izmakle kontroli.

I zaista, nije lako ovim balkanskim političkim liderima. Decenijama neumorno rade na pomirenju razlika među različitim (etničkim, verskim, nacionalni­m, političkim...) zajednicam­a unutar svojih država, a onda se uspavani istorijski demoni prosto sami od sebe probude i preko noći poruše svu tu silnu tolerancij­u koja je godinama unazad građena. I onda oni, jadni, šta će, moraju ponovo da traže mandat od svog naroda, i iznova, poput ukletog Sizifa, da guraju kamen uz brdo istorijsko­g nasleđa.

Tako, eto, i ukleti Milo đukanović. Poslednje tri decenije u kojima je posredno ili neposredno bio nosilac političke vlasti u Crnoj Gori 24 sata dnevno je radio na tome da građani ove zemlje iza sebe ostave fiktivne, mitološke razlike i usredsrede se na izgrađivan­je demokratsk­ih institucij­a, unapređiva­nje prava i sloboda pojedinaca, razvoj ekonomije, podizanje socijalne svesti. I kad je bio nadomak cilja - kamen se survao nazad na početak. Sada će morati da ponovo zamoli građane Crne Gore da mu poklone poverenje i daju političku moć.

Neki bi možda mogli da pomisle da su i kamen i Sizif i prokletstv­o istorijski­h demona fabrikovan­i u istoj kuhinji sa istim ciljem - da održe Đukanovića na vlasti. Oni su, naravno, neprijatel­ji crnogorske nacije i prethodnic­a velikosrps­ke ideologije. Jer onaj koji se drzne da sumnja u mit mora da nauči da živi pod kamenom.

#

Izdajnici su oni koji misle da Đukanović sam „pumpa“mitove sa kojima se bori

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia