Blic

Haradinaje­ve pretnje su klasična hajdučija

MINISTAR SPOLJNE I UNUTRAŠNJE TRGOVINE RASIM LJAJIĆ ZA „BLIC“

-

Pretnje premijera Kosova Ramuša Haradinaja su klasična hajdučija i očekujemo da EU preduzme konkretne mere, kaže za „Blic“ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je tako reagovao na najave Haradinaja da će Priština još više povećati porez na robu iz Srbije. Kosovo je prošle nedelje uvelo poresku stopu od 10 odsto na robu iz centralne Srbije i BIH, nakon čega je Srpska lista saopštila da će podržati svaki pokušaj rušenja aktuelne kosovske vlade. Haradinaj je pre dva dana pomirljivo prokomenta­risao da je “to njihova politička volja”, ali i nastavio sa još većim provokacij­ama - najavio je da će porez biti još veći.

Na to šef srpske diplomatij­e Ivica Dačić kaže za „Blic“da je to prava prilika da u međunarodn­im krugovima vide kakva je Priština.

- Samo nek nastavi tako, to je najbolji pokazatelj šta je njihova politika i to svi treba da vide da ne bi mogli da zatvaraju oči pred takvim ponašanjem - kaže Dačić.

Znatno oštriji u odgovoru bio je Ljajić.

- Ovo je klasična hajdučija! Nikad se do sada nije

Ovo je klasična hajdučija, jasno je da nije reč o ekonomskim motivima, već o unutrašnjo­j političkoj borbi.

desilo da potpisnica CEFTE uvede takse na sve ono što neka druga zemlja proizvodi. Jasno je da nije reč o ekonomskim motivima, već o unutrašnjo­j političkoj borbi. Na Kosovu je uvek popularno i prihvatlji­vo da se napada Srbija, to je najjeftini­ji način da se dođe do političkih poena. Najveću štetu, međutim, pretrpeće građani, koji će kupovati ovu robu po znatno višim cenama - smatra Ljajić.

Evropska komisija kao pokrovitel­j Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA), dodaje on, mora hitno da reaguje.

- Ovo do sada što je bilo od reakcije bolje da je nije ni bilo. Ako Evropska komisija misli da CEFTA zaživi, moraće da reaguje. Inače, CEFTA je mrtva. Tražili smo zvanične korake od nadležnih, ali smo u neformalni­m razgovorim­a dobijali komentare “to je neprihvatl­jivo”. Mi nikakvu korist od toga nemamo. Sledeći ponedeljak ćemo se zajedno sa BIH ponovo obratiti nadležnima u Briselu - najavljuje Ljajić. Danijela Luković

RASIM LJAJIĆ, MINISTAR SPOLJNE I UNUTRAŠNJE TRGOVINE

Samo nek Haradinaj nastavi tako, to je najbolji pokazatelj toga šta je njihova politika. Treba svi to da vide, da prestanu da zatvaraju oči.

IVICA DAČIĆ,

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJ­E

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Haradinaj Provocira, brisel bez konkretnih koraka
Haradinaj Provocira, brisel bez konkretnih koraka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia