Blic

Sve više dokaza protiv saudijskog princa

AUDIO-SNIMAK UBISTVA UKAZUJE NA VEZU SA RIJADOM

- M. M.

Špricevi, elektrošok­eri i voki-tokiji bili su u prtljagu saudijskog tima koji je poslat u Istanbul da ubije novinara Džamala Kašogija.

Turski mediji objavili su fotografij­u sadržaja kofera dan nakon objavljiva­nja sadržaja audio-snimka na kojem jedan od ubica nekome u telefonsko­m razgovoru saopštava da „kaže svom šefu da je operacija završena“.

Ime „šefa“nije nepoznato, ali „Njujork tajms“je objavio da zvaničnici američkih obaveštajn­ih službi smatraju da je reč o saudijskom prestolona­sledniku princu Muhamadu bin Salmanu iako se njegovo ime direktno ne pominje.

Osoba koja je pozvala „šefa“je Maher Abdulaziz Mutreb, jedan od 15 članova saudijskog tima koji je došao u konzulat kraljevstv­a u Istanbulu na dan Kašogijeve smrti, 2. oktobra.

Turski obaveštajc­i su preneli američkim kolegama da veruju da je Mutreb, bezbednosn­i zvaničnik koji je često putovao sa princom Mohamedom, razgovarao “Kaži šefu da je operacija završena“, reči su kojima je jedan od osumnjičen­ih navodno obavestio Rijad da je novinar ubijen.

sa pomoćnikom prestolona­slednika. Na snimku se navodno čuje kako Mutreb kaže da je “posao gotov”.

Saudijski zvaničnici su juče u saopštenju porekli da je princ Mohamed imao “bilo kakva saznanja” u vezi s Kašogijevi­m ubistvom. Odnoseći se na Mutrebovu instrukcij­u “kaži svom šefu”, Saudijci su istakli da su im turske vlasti “omogućile da preslušaju snimke i da ni u jednom trenutku

nema nikakve reference na pomenutu frazu ka njima”.

Podsećamo, saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je bio u egzilu u Sjedinjeni­m Državama od 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu.

Istražitel­ji veruju da je telo novinara isečeno testerom, zatim rastopljen­o u kiselini, a nakon što je pretvoreno u tečnost, bačeno u kanalizaci­ju.

 ??  ?? saudijci tvrde da princ ništa nije znao
saudijci tvrde da princ ništa nije znao
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia