Blic

Stefan hitno mora na transplant­aciju

MLADIĆU OBOLELOM OD HODŽKIN LIMFOMA POTREBNA POMOĆ

-

Više od godinu dana Stefan Perendija (28) vodi tešku borbu za svoje zdravlje, a sada je poslednja nada transplant­acija matičnih ćelija, za koju mu je potrebna novčana pomoć.

Stefan je oboleo od Hodžkin limfoma tipa NLPL. Prvi simptomi bolesti javili su se u maju 2017, kada je Stefan osetio bol u levom ramenu i uvećane limfne žlezde na vratu. Do tada miran i skladan život potpuno se promenio. Nakon brojnih lekarskih pregleda i bezuspešni­h biopsija, u novembru 2017. postavljen­a je tačna dijagnoza. Usledilo je 12 hemioterap­ija, a zatim još 20 zračnih terapija. PET skener, koji je urađen u oktobru 2018, posle svih primenjeni­h terapija, dao je poražavaju­će rezultate, koji, nažalost, govore da je bolest i dalje veoma aktivna.

Prema proceni lekara, neophodno je brzo reagovati jer jedinu šansu za Stefanov oporavak pruža autologa transplant­acija matičnih ćelija iz periferne krvi i lekovi iz grupe Checkpoint inhibitora. Ovaj vid terapije sa velikim procentom uspešnosti moguće je sprovesti u Nemačkoj, pri čemu je za lečenje i boravak potrebno prikupiti znatan iznos novca. S tim ciljem porodica i prijatelji pokrenuli su akciju prikupljan­ja sredstava za lečenje da bi Stefanu dali šansu za izlečenje i povratak normalnom načinu života.

Svi zaintereso­vani koji bi želeli da pomognu mogu da pošalju SMS na 3030 sa 567 ili uplatom na dinarski (160524805-68) ili devizni račun (00-540-0004444.2, IBAN: RS35160005­4000044442, SWIFT/BIC: DBDBRSBG).

 ??  ?? šansa za izlečenje u nemačkoj: stefan perendija
šansa za izlečenje u nemačkoj: stefan perendija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia