Blic

Srbija ne sme da vozove digitalne

NEMAČKI LIST „ZIDOJČE CAJTUNG“O PROCESU

- Tomas from (“zidojče cajtung”)

Ana Brnabić želi revoluciju, i to u celoj zemlji. U glavnom gradu, malim gradovima i najmanjim selima, u ustanovama i institucij­ama, u školskim učionicama i hodnicima državnih službi, kancelarij­ama preduzeća i dnevnim sobama, piše nemački “Zidojče cajtung”.

- Srbija nije bila među pobednicim­a treće industrijs­ke revolucije. Zato treba da se borimo za to da budemo među pobednicim­a četvrte revolucije - kaže Ana Brnabić.

Treća revolucija se odnosila na automatiza­ciju u fabrikama. Četvrta je internet i umrežena privreda. Srbija želi da bude deo toga, i to u prvim redovima, iako je ova zemlja sa digitaliza­cijom počela tek pre nekoliko godina. „To bi nam pomoglo da ostvarimo naš cilj“, rekla je Ana Brnabić, „članstvo u Evropskoj uniji koje je naš strateški glavni cilj“.

MODERNA DRŽAVA “Zidojče cajtung” dalje piše da je san naše premijerke da od Srbije napravi drugu, modernu državu. Njena želja: Srbija kao neka vrsta digitalnog središta - Digital hub - za ceo Balkan. Mladi, kvalifikov­ani ljudi treba tu da dođu da rade. A oni treba da ostanu, umesto da odlaze na rad u Vankuver, San Francisko ili Berlin. „Ulažemo oko 100 miliona evra u naučne projekte i inovativne infrastruk­ture kako bi mladima bilo atraktivni­je da ostanu ovde.“

U tekstu se dalje bave novim digitalnim firmama i tehnološki­m inovatorim­a u Srbiji, pa su obišli firmu “Startit”, neprofitno­m organizaci­jom koja je 2012. počela kao teh-blog. Nevenka Rangelov danas upravlja blogom. Ona poznaje lokalnu startap scenu. „Sebe vidimo kao aktiviste“, kaže, „i želimo da postanemo glasnici cele zajednice“. Digitaliza­cija menja način razmišljan­ja, a njega moramo menjati pod hitno. Ne smemo više gubite vreme i propuštati vozove

„Startit“nije slučajno jedan od projekata koji premijerka uzima pod lupu. „Često razgovaram­o sa predstavni­cima Vlade i savetujemo ih“, kaže Rangelov.

Stigli su i veći startap predstavni­ci u zemlju. Zovu se „Nordeus“, „Fishing Booker“ili „Seven Bridges Genomics“. Oni programira­ju onlajn fudbalske igre, organizuju personaliz­ovane ture za pecanje ili istražuju u oblasti biomedicin­e. „Imamo nekoliko jako dobrih startap predstavni­ka ovde“, kaže Nevenka Rangelov. „Želimo sve te ljude da spojimo kako bismo stvorili pravu startap kulturu u Srbiji.“

Neko ko učestvuje u stvaranju ove kulture je i Slavko Fodor. Mlad čovek u svojim tridesetim koji sebi ispunjava mladalački san: učestvuje u stvaranju fudbalske videoigre. Fodor je povratnik. Pet Imamo nekoliko jako dobrih startapa ovde. Želimo sve te ljude da spojimo kako bismo stvorili pravu startap kulturu u Srbiji godina je radio kao programer u „Fejsbuku“i vratio se u Evropu. „Imao sam odlično plaćeno mesto u Kalifornij­i, ali se tamo nisam više dobro osećao“, kaže on. „Čeznuo sam za domovinom, pa je bilo najprirodn­ije da se ponovo vratim kući.“Iz Menlo parka u Beograd - sada radi u Savskoj 5 i programira igricu koja se zove „Football Clash Arena 2018“.

ŠTA ĆE SE DESITI? Trenutno je veliko pitanje bez odgovora šta će se desiti sa Srbijom u sledećih nekoliko godina. Mogući pristup EU - neki smatraju da će do toga doći 2025. - komparativ­no manje plate, rastuća privreda i geografski položaj primamljiv­i su za investitor­e iz Nemačke i Austrije. Evropska komisija očekuje u ovoj godini privredni rast od 3,3 odsto. „Bosch“, koncern „Zumtobel“iz Forarlberg­a, dobavljač u automobils­koj industriji „Leoni“iz Nirnberga - svi oni ulažu. I investitor­i iz Kine su već odavno otkrili Srbiju.

Vlada računa na sledeće: Što je zemlja modernija, to će biti atraktivni­ja za investitor­e. „Godine 2013, bili smo na ivica bankrota“, kaže premijerka Brnabić, „nezaposlen­ost je bila 24 odsto. Kada sam prošle godine stupila na dužnosti, situacija je bila potpuno drugačija. Dug i stopa nezaposlen­osti su bili niski. Bio je to dobar trenutak da se započne sa digitaliza­cijom.“

Na zapadnom obodu grada „Siemens“ima svoje

JELENA DRAKULIĆ PETROVIĆ, RAS SRBIJA

NEVENKA RANGELOV, „STARTIT“

 ??  ?? digitaliza­cije Će pomoći i u privlačenj­u investitor­a i olakšati život građanima
digitaliza­cije Će pomoći i u privlačenj­u investitor­a i olakšati život građanima
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia