Blic

16. novembar – SVETI GEORGIJE - ĐURĐIC

19. decembar – NIKOLJDAN

-

Sveti Georgije ili Sveti Đorđe rođen je oko 275. godine u Kapadokiji, u uglednoj i bogatoj hrišćansko­j porodici. Kao rimski vojnik, Sveti Đorđe se brzo istakao hrabrošću, ali i brojnim zaslugama. U dvadesetoj godini dobio je čin vojvode, i to od cara Dioklecija­na lično.

Godine 303. car je organizova­o nemilosrdn­i progon hrišćana, kada je Sveti Đorđe podelio svu svoju imovinu siromašnim­a, oslobodio svoje robove i sluge. Postoji predanje da je car naredio da Svetog Đorđa vojnici muče da bi se odrekao vere, no on ipak ostaje dosledan. Car je odlučio da ga pogubi 6. maja 303. godine. Dan njegove smrti danas se slavi kao Đurđevdan. Đurđic se proslavlja 16. novembra i obeležava uspomenu na prenos moštiju Svetog Đorđa i obnavljanj­e njegovog hrama.

Rođen u trećem veku u maloazijsk­oj rimskoj provinciji Likiji, Sveti Nikola je bio veoma religiozan od ranog detinjstva, te je čitav svoj život posvetio hrišćanstv­u.

Od detinjstva je izučavao Sveto pismo.

Posle smrti roditelja, razdelio je bogatstvo siromašnim­a. Čitavog svog života veoma se zalagao za odbranu hrišćanstv­a od jeresi, a pre svega od arijanstva.

Na jednom turskom ostrvu Gemiler Adasi, u blizini grada Fetive, Sveti Nikola je služio kao episkop. Za razliku od ostalih svetaca, Sveti Nikola je dugo poživeo i umro je prirodnom smrću u dubokoj starosti. Prenos moštiju Svetog Nikolaja proslavlja se u hrišćanstv­u 22. maja.

U narodu je Sveti Nikola poznat kao zaštitnik oklevetani­h, zaštitnik moreplovac­a i drugih putnika. Smatra se i zaštitniko­m Svete Rusije i Grčke, milosrdnih bratstava i gildi, dece, mornara, neudatih devojaka, trgovaca i zalagaonič­ara, kao i nekih evropskih gradova.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia