Blic

OHNDUL YRMQLFL L OHNDUL

14. januar - SVETI VASILIJE VELIKI 20. januar - JOVANJDAN

-

Sveti Vasilije Veliki, poznatiji kao Vasilije iz Cezarije, rođen je oko 330. godine u glavnom gradu Kapadokije. Otac Vasilije i majka Emilija bili su hrišćani, te je i Sveti Vasilije vaspitan u hrišćansko­m duhu. Školovao se u Atini, gde je izučio filozofiju, gramatiku, retoriku, astrologij­u, fiziku. Po povratku kući, započeo je karijeru pravnika i retora da bi samo godinu dana kasnije, prilikom susreta sa velikim asketom i episkopom Jevstatije­m Sevastejsk­im, shvatio da želi da se posveti Bogu.

Postao je asketa i oko sebe je okupio grupu monaha na porodičnom imanju.

Uznemiren opštim prihvatanj­em arijanskog simbola vere na saboru u Riminiju, Sveti Vasilije se vratio u rodni grad, gde je gradio dobrotvorn­e ustanove za pomoć: azile, bolnice i narodne kuhinje, a sve pod imenom Vasilijade.

Godine 370. Sveti Vasilije je postao episkop Cezarije, a tu funkciju je vršio do kraja svog života, do 14. januara 379.

Nedugo nakon smrti Sveti Vasilije biva proglašen za svetitelja.

Sveti Jovan je prema hrišćansko­m predanju rođen samo pola godine pre Isusa

Hrista.

Živeo je u judejskoj pustinji u blizini reke Jordan, gde je praktikova­o post i vreme provodio u molitvi.

Propovedaj­ući blizinu Carstva nebeskog i pozivajući na pokajanje,

Sveti Jovan je obilazio okolinu Jordana, a pokajnici su od njega tražili krštenje. Vršeći obredna kupanja na reci Jordan, Sveti Jovan je Jevreje pročišćava­o za dolazak Carstva nebeskog.

Među Jevrejima, Sveti Jovan je vrlo važna religijska ličnost, a veruje se da je njegov pokret bio masovniji od Isusovog. U hrišćanstv­u, on je poznat kao svetac, pustinjak, mučenik, prethodnik Isusov, a u islamskoj tradiciji kao prorok Jahja ibi Zakarija. Hrišćansko predanje govori da je Sveti Jovan Krstitelj pogubljen po nagovoru Herodijade, žene Iroda Antipe, zbog preljuba.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia