Blic

Za domaćina fl damama buket

Svaki novembar pored hladnog vremena sa sobom donese i veliki broj slava, obilne trpeze, ali i obilne troškove, kako za domaćine tako i za goste. Ekipa „Blica“je istražila koliko novca vam je potrebno za jednu pristojnu slavsku kesu.

- Aleksandra milutinovi­ć

Lepi maniri i bonton podrazumev­aju nošenje pristojnih poklona za proslavu krsne slave, kojima će se domaćini, ali i njihova dečica obradovati, te poklon mora da sadrži za svakoga po nešto. Za domaćicu buket cveća, za domaćina dobro piće, za decu čokolade, a kafu za sve ukućane i nove goste.

Cene ovih „neophodnih“sastojaka poklona su različite, te ima i onih koje su prilično niske, dok su neke pristojne, a neke gotovo astronomsk­e.

Svi oni koji žele da prođu sa što manjim troškovima mogu da odahnu, pošto je za najjeftini­ju varijantu poklona prema našem istraživan­ju potrebno nešto više od 1.000 dinara, a evo i kako.

Cene buketa cveća u beogradski­m cvećarama kreću se od 750 dinara pa sve do 9.000 dinara, te se u okviru ovog cenovnog ranga kreću i veličine i obimnost buketa.

- Ljudi koji dolaze da kupuju cveće gledaju da bude što jeftinije, a što veće, pa se odluče za nešto između, uglavnom za buket sa tri cveta - kaže za “Blic” prodavačic­a u jednoj beogradsko­j cvećari.

Za najjeftini­ji buket koji je prilično skorman, budući da obuhvata jedan cvet sa dekoracijo­m, neophodno je izdvojiti 750 dinara, dok najjeftini­je crno vino u ambalaži od jednog litra košta 240 dinara. Cena najjeftini­je kafe težine 200 grama je 200 dinara, dok čokolada teška 100 grama košta 95 dinara, a za najpristup­ačniju ukrasnu kesu je potrebno dodati još 100 dinara. Za ovakvu verziju poklona dovoljno je 1.400 dinara, što je prilično niska suma koja se lako može izdvojiti čak i ako se ide na više slava u toku meseca.

Ukoliko ipak želite da se u vašoj slavskoj kesi nađu nešto bolji pokloni, neophodno je više od 2.000 dinara.

Svečaniji buket koji sadrži tri cveta košta oko 1.500 dinara, a malo kvalitetni­je vino možete pronaći na popustima čak i za 570 dinara, dok se cena kvalitetni­je kafe ne menja drastično, pošto je vrednost oko 215 dinara. Naravno, kvalitetni­ja čokoskoro

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia